(untitled) (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
В статията се разглеждат два от първите преводи на новобългарски език на белетристични творби от английските класици Даниел Дефо и Чарлс Дикенс. Направени от преработки, те не представят авторите им в пълнота, а по-скоро техните съответно понемчена и порусeна версии, които изменят значително рецепцията. Обърнато е внимание на проблемите, свързани с превода в средата на XIX в., както и на факта, че Младият Робинсон остава в ръкопис, а преводът на Дикенсовата Коледна песен поради промяната на заглавието е разпозната като негова преработка едва в началото на настоящия век.