(untitled) (Colloquia Comparativa Litterarum, 2025)
Този текст е встъпление към тематиката на този брой. Отначало той представя накратко мястото и функциите на литературния жанр дистопия в световната литература днес. След това очертава историята на жанра в българската литература от неговата почти пълна липса преди 1989 година до надигането на истинска дистопична вълна през второто десетилетие на новия век. В последната си част текстът посочва как тринайсетте статии, публикувани вътре, могат да се разделят на три групи според тяхната тематика и дисциплинарен подход.