Архитектурно-парков комплекс Дворецът и Ботаническата градина в Балчик – една възможна номинация за културен пейзаж в списъка на ЮНЕСКО (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Изследването представлява предложение за вписването на архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ с Ботаническата градина в Балчик като културен пейзаж в списъка на ЮНЕСКО. Базира се на ръководните насоки за изпълнение на Конвенцията за световно наследство. Включва идентификацията на номинирания обект, неговото описание и характеристиките на вписването с критерии, сравнителен анализ и предложение за изключителна световна ценност. Разгледани са състоянието на обекта и факторите, оказващи влияние на номинацията, както и опазването и управлението на номинирания обект. Изследването може да послужи като основа за предложение за представителната листа като културен пейзаж за България, тъй като страната досега няма вписвания по тази категория в листата за световно наследство.
Keywords: Обекти в списъка за световно наследство; номиниран обект; Кралица Мария; критерии; изключително световно значение; цялост; автентичност