Хармонично развитие на психически, физически и емоционален уелнес при ученици, практикуващи джудо (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Уелнес е преди всичко добро физическо и психическо здраве, добре известно е, че основите на психо-физическите и интелектуалните способности се полагат в ранна детска възраст. Джудо спомага за цялостното личностно изграждане. Изследването има за цел да оцени въздействието от тренировките по джудо върху психо-емоционалното състояние и физическото развитие и дееспособност на деца от начална училищна възраст от 8 до 12 години. Системният подход предполага разработването и на адекватна тестова батерия за спортно-педагогическа оценка на двигателните и психо-физическите качества на индивида. Използваната на този етап тестова батерия се оказа успешна за нуждите на този пилотен експеримент, тъй като беше предварително възприета от родители и учители, чийто контингент участва в изследването. Резултатите показват значително по-големите различия между спортуващите и неспортуващите, не само във физическото им развитие, но прави впечатление коренно различната структура при формиране на интересите им. Джудо като спорт предлага изключителни възможности за творчество както в областта на високото спортно майсторство, така и за физическото възпитание и развитие на детския организъм и характер. За привличане на повече деца в залите по джудо е необходимо да се акцентира на положителните аспекти от заниманията с този спорт и да се осигури възможността тази информация да достигне до родителите.
Keywords: уелнес; джудо; психоемоционално развитие; образование чрез спорт; социална адаптация