Мониторинг на училищен уелнес въз основа на ефект от волейболна методика (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Изследването има за цел установяване на ефекта от прилагането на волейболна методика и влиянието ѝ върху нивото на училищен уелнес, проследявайки двигателното развитие на активно спортуващи волейболисти. Методи: Изследването има за цел да установи причините за изменението на биомеханичните двигателни показатели в резултат на прилаганата волейболна методика, на базата на бенчмаркинг на биомеханични параметри за определяне на ефекта от волейболната методика върху степента на развитие на двигателните качества. Изследователският контингент се състои от 26 момичета от 7 клас на възраст 13-14 години, трениращи волейбол в столично училище. Настоящото проучване е проведено през учебната 2023-24 г. Резултати: Предмет на изследване е динамиката на биометричните показатели за една учебна година. Дискусия: Измерванията на двигателната активност са извършени в началото на изследването, преди прилагането на иновативната волейболна методика, и в края, след внедряването. Заключение: Несъмнено е установено влиянието на активния спорт върху двигателното развитие на волейболистите. Анализирайки изследванията от проведената диагностика, по време на изследването е извършен сравнителен анализ на биомеханичните двигателни показатели в два когнитивни етапа от изследвания период за установяване на ефекта от приложената волейболна методика.
Keywords: анализ на бенчмаркинг; биомеханични параметри; волейболна методика