Биокултурно наследство – да свържем биологичното и културното разнообразие: Културни политики и практики (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
В статията се коментират същността и спецификите на концепта „биокултурно наследство“. Погледът се насочва към международни и национални политики и изследователски ракурси, които призовават за интегриран подход към природното и културното наследство, за специално внимание към дребните земеделски стопанства в Европа. Като добра практика се анализира случай на конструиране на наследство на основа на местни биокултурни ресурси в с. Куртово Конаре, Пловдивска област. Валоризацията на наследство се разглежда като процес на мобилизиране на ресурси (налични или потенциални) и трансформация на капитали (по Пиер Бурдийо). Библиография:Петров, Петрова 2018: Петров, Петър и Иванка Петрова (съст.). Агрокултурни трансформации в условията на европеизация и глобализация. София: ИК „Гутенберг“ .Петров, Ганева-Райчева 2021: Петров, Петър и Валентина Ганева-Райчева (съст.). Растения и хора. Приближения към биокултурните връзки. София: Ерове, https://iefem.bas.bg/rastenia-i-hora.html.Agnoletti 2014: Agnoletti, Mauro. Rural Landscape, Nature Conservation and Culture: Some Notes on Research Trends and Management Approaches from a (Southern) European Perspective. – Landscape and Urban Planning, 126, 66-73.Agnoletti, Emanueli 2016: Agnoletti, Mauro and Francesca Emanueli (eds.). Biocultural Diversity in Europe. Florence: Springer.Agnoletti, Rotherham 2015: Agnoletti, Mauro and Ian Rotherham. Landscape and Biocultural Diversity. – Biodiversity and Conservation, 24 (13), 3155-3165, https://doi.org/10.1007/s10531-015-1003-8 .Barthel et al. 2013: Barthel, Stephan, Carole Crumley and Uno Svedin. Biocultural Refugia. Combating the Erosion of Diversity in Landscapes of Food Production. – Ecology and Society, 18 (4): 71 (www.ecologyandsociety.org/vol18/iss4/art71).Barthel et al. 2013a: Barthel, Stephan, Carole Crumley and Uno Svedin. Bio-Cultural Refugia. Safeguarding Diversity of Practices for Food Security and Biodiversity. – Global Environmental Change, 23, 1142-1152.Bourdieu 1994: Bourdieu, Pierre. Reasone pratiques. Sur la theorie de l’aicion. Paris: Édition du Seuil.Bourdieu, Vacquant 1992: Bourdieu, Pierre and Loïc J. D. Vacquant. Réponses. Pour une anthropollogie reflexive. Paris: Édition du Seuil.Bridgewater, Rotherham 2019: Bridgewater, Peter and Ian Rotherham. A Critical Perspective on the Concept of Biocultural Diversity and its Emerging Role in Nature and Heritage Conservation. – People and Nature, vol. 1, Issue 3, 291-304, https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/pan3.10040.Crumley et al. 2018: Crumley, Carole L., Tommy Lennartsson and Anna Westin (eds.). Issues and Concepts in Historical Ecology: The Past and Future of Landscapes and Regions. Cambridge: Cambridge University Press.Eriksson 2018: Eriksson, Оve. What is Biological Cultural Heritage and why should We Care about it? An Example from Swedish Rural Landscapes and Forests. – Nature Conservation, 28, 1-32, https://natureconservation.pensoft.net/article/25067/.Lindholm, Ekblom 2019: Lindholm, Karl-Johan and Anneli Ekblom. Framework for Exploring and Managing Biocultural Heritage. – Anthropocene, 25, 2-9.Maffi 2001: Maffi, Luisa. Introduction. In: Maffi, Luisa (ed.). On Biocultural Diversity. Linking Language, Knowledge, and the Environment. Washington: Smithsonian, 2001, 1–50.Maffi 2005: Maffi, Luisa. Linguistic, Cultural, and Biological Diversity. – Annual Review of Anthropology, 34 (1), 599–617.Maffi, Woodley 2010: Maffi, Luisa and Ellen Woodley. Biocultural Diversity Conservation. A Global Sourcebook. London, Washington: Earthscan.Pieroni, Quave 2014: Pieroni, Andrea and Cassandra L. Quave (eds.). Ethnobotany and Biocultural Diversities in the Balkans: Perspectives on Sustainable Rural Development and Reconciliation. New York: Springer.Rotherham 2015: Rotherham, Ian. Bio-cultural Heritage and Biodiversity: Emerging Paradigms in Conservation and Planning. – Biodiversity and Conservation, 24 (13), 3405-3429.Rozzi 2018: Rozzi, Ricardo. Biocultural Homogenization: A Wicked Problem in the Anthropocene. In: Rozzi et al. (eds.). From Biocultural Homogenization to Biocultural Conservation, 21-48.Международни документи:Конвенция 2003: Конвенция за опазване на нематериалното културно наследство, https://ich.unesco.org/doc/src/00009-BG-PDF.pdfUNESCO 2008: Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention. UNESCO World Heritage Centre, Paris, https://whc.unesco.org/en/guidelines/UNESCO SCBD 2010: UNESCO – CBD Joint Program Between Biological and Cultural Diversity. UNESCO, Paris, http://www.unesco.org/new/en/naturalsciences/special-themes/biodiversity-initiative/biodiversity-culture/unesco-cbd-joint-programme/UNESCO SCBD 2014: Florence Declaration on the Links Between Biological and Cultural Diversity. UNESCO, Florence, http://www.landscapeunifi.it/images/pdf/UNESCO-CBD_JP_Florence_Declaration.pdfCBD 2018: Voluntary Glossary of Key Terms and Concepts within the Context of Article 8(j) and Related Provisions. – Conference of the Parties to the Convention on Biological Diversity. Fourteenth meeting Sharm El-Sheikh, Egypt, 17-29 November 2018, https://www.cbd.int/doc/decisions/cop-14/cop-14-dec-13-en.pdf. 3-en.pdf
Keywords: местни генетични ресурси; знания и умения; интегриран подход; трансформация на капитали; валоризация