Културни екосистемни услуги, предоставяни от обектите на природното наследство в карстови територии на област Смолян (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Авторите предлагат прилагат нова методология, основана на интегрирането на методи за категоризиране на природните обекти като природно наследство на национално ниво и методи за оценка, приоритизиране и картографиране на екосистемни услуги за развитието на рекреативните индустрии. Представени са резултатите от категоризацията на седемнадесет пещери на територията на област Смолян, номинирани за включване в категорията „национално природно наследство“. Оценява се техният капацитет да предоставят рекреационни екосистемни услуги въз основа на нов подход за приоритизиране на екосистемните услуги. Оценката е извършена чрез предложените Индекс на значимост и Индекс на релевантност. Въз основа на резултатите от оценката са определени пещерите, които отговарят на критериите да бъдат номинирани за национални обекти на природното наследство. Изследването показва приложното значение на екосистемния подход за развитие на рекреативните индустрии въз основа на действителния капацитет на обектите на природното наследство да предоставят съответните екосистемни услуги и ползи за отдих и туризъм. Библиография:Beron, Petar, Trifon Daaliev, and Aleksey Zhalov. 2009. Caves and Speleology in Bulgaria. Published by BFU, NPM-BAS and COM Foundation. S. 134-140.Borisova, Bilyana, and Radenka Mitova. 2020. "Development of a Methodology for Assessment of the State and Mapping of the Potential of the Natural Ecosystems with the Meaning of ‘Natural Heritage’ to Provide Recreational Ecosystem Services." In Conceptualization, Flexible Methodology, and Pilot Geospatial Platform for Access of the Bulgarian Natural Heritage to the European Digital Single Market of Knowledge and Information Services. Second Progress Report, 28.02.2020.Çetin, Mehmet, and Hakan Sevik. 2016. "Evaluating the Recreation Potential of Ilgaz Mountain National Park in Turkey." Environmental Monitoring and Assessment 188:52. DOI: 10.1007/s10661-015-5064-7.Cocklin, Chris, Michael Harte, and John Hay. 1990. "Resource Assessment for Recreation and Tourism: a New Zealand example." Landscape and Urban Planning 19(3): 291-303. https://doi.org/10.1016/0169-2046(90)90027-Y.Daily, Gretchen. 1999. "Developing a Scientific Basis for Managing Earth’s Life Support Systems." Conservation Ecology 3(2).De Groot, Rudolf, Rob Alkemade, Leon Braat, Lars Hein, and Louise Willemen. 2010. "Challenges in Integrating the Concept of Ecosystem Services and Values in Landscape Planning, Management and Decision Making." Ecological Complexity 7(3): 260-272.Evrev, Petko. 1999. Spatial Planning of Recreation and Tourism. SU ‘St. Kliment Ohridski’, Sofia. ISBN 954-07-1146-0. S. 38-45.Haines-Young, Roy, and Marion Potschin. 2013. CICES V4.3 - Report Prepared Following Consultation on CICES Version 4. August-December 2012. EEA Framework Contract No EEA/IEA/09/003.Haines-Young, Roy, and Marion Potschin. 2013a. Common International Classification of Ecosystem Services (CICES): Consultation on Version 4, August-December 2012. EEA Framework Contract No EEA/IEA/09/003. Available at www.cices.eu.Mitova, Radenka. 2020. Concept for Sustainable Development of Tourism on Vitosha. SU ‘St. Kliment Ohridski’, Sofia. ISBN 978-954-07-5065-1.Nedkov, Stoyan, Mariana Nikolova, Radenka Mitova, Bilyana Borisova, Dessisslava Hristova, Lidiaya Semerdzhieva, Miglena Zhiyanski, and Hristina Prodanova. 2021. "Prioritization of Ecosystem Services Related to the Natural Heritage in Bulgaria." JBGS, Pentsoft, (in print).Nedyalkov, Simeon, and Zhivka Bekyarova. 2000. Recreational Ecology. Varna.Nikolova, Mariana. 2020. "Development of a Methodology for Assessment of the State and Mapping of the Potential of the Natural Ecosystems with the Meaning of ‘Natural Heritage’ to Provide Recreational Ecosystem Services." In Conceptualization, Flexible Methodology, and Pilot Geospatial Platform for Access of the Bulgarian Natural Heritage to the European Digital Single Market of Knowledge and Information Services. Second Progress Report, 28.02.2020.Nikolova, Mariana, Stoyan Nedkov, Stelian Dimitrov, Bilyana Borisova, and Miglena Zhiyanski. 2021. "Conceptualization of Natural Heritage in the Context of the Ecosystem Approach." (in this volume).Popov, Vladimir. 1970. "Karst Spread in Bulgaria and Some of its Peculiarities." Announcements of the Geographical Institute of BAS, ХІІІ, 5-17.Popov, Vladimir. 1976. "Zoning of the Caves in the People’s Republic of Bulgaria." Problems of Geography, Book 2: 14-24.Popova, Nikolina. 1993. Natural Recreational Resources. SU ‘St. Kliment Ohridski’, Sofia. ISBN 954-07-0181-3.Priskin, Julianna. 2001. "Assessment of Natural Resources for Nature-based Tourism: the Case of the Central Coast Region of Western Australia." Tourism Management 22: 637-648.Reid, Walter, Harold Mooney, Angela Cropper, Doris Capistrano, Stephen Carpenter, Kanchan Chopra, Partha Dasgupta, Thomas Dietz, Anantha Kumar Duraiappah, Rashid Hassan, Roger Kasperson, Rik Leemans, Robert May, Tony McMichael, Prabhu Pingali, Cristián Samper, Robert Scholes, Robert Watson, A.H. Zakri, Zhao Shidong, Neville Ash, Elena Bennett, Pushpam Kumar, Marcus Lee, Ciara Raudsepp-Hearne, Henk Simons, Jillian Thonell, and Monika Zurek. 2005. Millennium Ecosystem Assessment (MEA) Ecosystems and Human Well-Being: Synthesis. Island Press, Washington, DC. ISBN 1-59726-040-1.Shkorpil, Hermengild, and Karl Shkorpil. 1900. Krazhsky Phenomena. (Underground Rivers, Caves and Springs).Sinnyovsky, Dimitar. 2011. "Geoconservation and the Geological Heritage of Bulgaria." Journal of the Bulgarian Geological Society 72(1-3): 99-110.Интернет ресурси:Bulgarian history – https://bulgarianhistory.org/dqvolskoto-garlo/Caves and Precipices in Bulgaria – http://www.hinko.org/bgcaves/viewcaves.phpThe Cultural Heritage Act (2009) last. ed. State Gazette, issue 19/2009, in force since 26.02.2021 - https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135623662Opoznai.bg – https://opoznai.bg/view/borikovska-peshtera?mobi=falseProtected Areas Act, published SG 133/1998, last. ed. State Gazette, issue 66/2013, in force since 26.07.2013 – http://extwprlegs1.fao.org/docs/pdf/sin28773.pdfRegister and Cadastre of Geological Phenomena – http://mgu.bg/geosites/Strategy for development of Smolyan district (2014 – 2020) – https://sm.government.bg/upload/files/Strategia_OblSm%202014-2020.pdfTourist portal for Bulgaria – https://www.bulgariatravel.org/bg/Water Act, prom. DV. No. 67 of July 27, 1999, last ed. and ext. DV. No. 17 of February 26, 2021, in force since January 28, 2000 - https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134673412Cultural Heritage Act, 2009 adopted Official Journal No.19/13.03.2009, amend. OJ. 17/26. 02. 2021 https://en.unesco.org/sites/default/files/bulgaria
Keywords: caves; speleological tourism; recreative industries