Мултифункционален модел за унифицирано описание и достъп до уникални документи и специални колекции на културно наследство (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията представя многофункционален модел за унифициране на описанието и достъпа до ръкописите, редките и ценни издания, обект на изследване в изследователските проекти „Ръкописното наследство на България от XV – XIX в. – неизследвани територии“ и „Ловеч в българското културно пространство.“ Моделът цели използването на пълните данни за отделни уникални документи и обособени специализирани колекции на културно наследство чрез представянето им в  научни описи, библиографски указатели, електронни каталози и чрез пълнотекстово съдържание дигитални библиотеки. Библиография:Йовчева 2014: Йовчева, Мария. Старобългарският служебен миней. София.Книжовното 2011: Книжовното наследство в българските библиотеки: Резултати от проучване. София. [онлайн]. Достъпно от: http://www.lib.bg/kragli_masi/Knizhovno_nasledstvo_doklad.pdfНационална 2013: Национална стратегия и програма за опазване на книжовното културно наследство в библиотеките и осигуряване на достъп до него: Проект. София. [онлайн]. Достъпно от: https://www.lib.bg/publishХристова-Шомова 2018: Христова-Шомова, Искра. Драготин миней: български ръкопис от началото на XII в., запазен като палимпсест в Драготиния апостол (НБКМ 880). София.
Keywords: ръкописи; минеи; библиографски записи; описи; каталози; дигитални библиотеки