Визуалната комуникация на локалната религиозност като част от българското културно наследство (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
В съвременния глобален свят темата за визуалната комуникация на локалната религиозност като част от българското културно пространство става все по-актуална. В медийните политики на много държави е поставено изискването за използване на документални филми за развиване на рецептивните умения за ситуативност и комуникативност на участниците процеса на общуване, което прави това изследване изключително актуално. Библиография:Йорданова 2014: Йорданова, Кремена. Ежедневието в село Славейно - среща на две идентичности. В: Вяра смесена. Аспекти на всекидневието в две родопски села. София, 11-36.Каневски 2018: Каневски, Константин. Чудотворното аязмо и параклисите в Момчиловци. Смолян.Кафтанджиев 1996: Кафтанджиев, Христо. Визуална комуникация. София.Колева 2012: Колева, Ирина. Етнопсихологически модел на образователното взаимодействие. София.Коцева 2014: Коцева, Виолета. Празници, памет, идентичност. Още един опит върху толерантността (по примера на сeло Славейно, община Смолян). В: Вяра смесена. Аспекти на всекидневието в две родопски села. София, 56-72.Спасов 2012: Спасов, Радослав. Създаване на документални филми за русенските църкви „Света Троица“ и „Свети Великомъченик Георги“. В: Алманах за историята на Русе, Vol. XII, 236-244.Спасов 2015: Спасов, Радослав. Визуални аспекти на историята. София.Спасов 2018: Спасов, Радослав. Визуална комуникация и модерни методи за популяризиране на Свети Димитрий Басарбовски и скалния манастир край Басарбово, Русенско. В: CAMERA DANUBIANA – образи от градовете и страните по Дунав. Известия на РИМ – Русе, Vol. ХХ, 106-116.Стоева 2005: Стоева, Емилия. Визията в документалното кино. София.Тепавичаров 2014: Тепавичаров, Веселин. Толерантността и доверието – ключ към интеграцията на етническите и религиозните общности в българското общество (примерът на селата Славейно и Виево, община Смолян). В: Вяра – смесена. Аспекти на всекидневието в две родопски села. София, 73-87.Халачев 2009: Халачев, Любомир. Документалното кино. Стъпка по стъпка. София.
Keywords: Християнство; антропологично пространство; медии