Културното наследство – въпрос на обучение (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Авторката обсъжда усилията по възраждане и съхраняване на традициите от миналото в съвременния свят. Онова, което се означава като културно наследство обаче, не е точно самото наследство, а изобретена традиция, която е преобразувана и преосмислена, за да съответства на настоящето и на поставяните от него проблеми. Очертана е решаващата роля на изследователите за определяне и съхраняване на културното наследство, както и за неговото анализиране и предаване на следващите поколения чрез създаването на институционални политики и образователни програми. Библиография:Ангелов 1988: Ангелов, Ангел Валентинов. Размишления върху традицията. – Литературна мисъл, №. 10, 71-79. Също в: https://www.academia.edu/25882917/Размишление_върху_традицията (последно посетен 06.04.2021)Георгиева 2020: Георгиева, Албена. Опазването на традициите – значим акцент в глобалния свят. – В: Нина Дебрюне, Джени Маджаров (ред.). Нематериалното културно наследство – самобитност, приемственост, опорочаване. София: Академично издателство „За буквите – О писменех“, 10-22.Георгиева, Ангелов 1987: Георгиева, Албена, Ангелов, Ангел. За необходимостта от теория. – Български фолклор, № 3, 39-48.Закон 2009: Закон за културното наследство: https://www.academia.edu/29734440/ЗАКОН_ЗА_КУЛТУРНОТО_НАСЛЕДСТВО (на български, последно посетен 06.07.2021). http://mc.government.bg/page.php?p=289&s=0&sp=0&t=0&z=0 (на английски, последно посетен 06.07.2021)Налбандян-Хачерян 2019: Налбандян-Хачерян, Силва. Нематериалното културно наследство – политики и практики за неговото опазване. София: Академично издателство „Проф. Марин Дринов“.Georgieva 2017: Georgieva, Albena. Safeguarding the Intangible Cultural Heritage in Bulgaria. – In: Intangible Cultural Heritage: Safeguarding Experiences in Central and Eastern European Countries and China. The 10th Anniversary of the Entry into Force of the 2003 Convention through the Prism of Sustainable Development, ed. by Hanna Shreiber. Warszawa: National Heritage Board of Poland, 2017, 238-253.Convention 2003: Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage: https://ich.unesco.org/en/convention (in English, last visited 03.07.2021); http://www.unesco-centerbg.org/wp-new/wp-content/uploads/2016/01/Convention-2003-BG.pdf (In Bulgarian, last visited 09.04.2021).Hobsbawm 1983: Hobsbawm, Eric. Introduction: Inventing Traditions. – In: The Invention of Tradition, Eric Hobsbawm and Terence Ranger (eds.). Cambridge University Press, 1-14.