Многоизмерното съдържание на уелнес културата (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Спореддоклада на GlobalWellness Institute, Уелнес туризмът ще расте до 2022 г. с впечатляващите 8 % годишно – ръст, който е по-висок от общия ръст на целия световен туризъм (6,4 %). Осъществихме психометричен експеримент за значимостта на иновативни уелнес терапии/услуги за хора в различна възраст. Снехме мненията на потребители относно горската медицина и терапия. Добрата имунна система ще остане фокус за всеки, а съхранението на природното наследство – важен източник за здраве. Научни доказателства се трупат относно холистичните подходи и храната – ключ за уелнес стил на живот. Горската медицина и терапия са ефективни уелнес програми. Важно е институциите да разпространяват многопластова уелнес култура сред гражданите. Отпусни се, храни се балансирано, включвай се общуване природата и инвестирай здравечрез горски терапии за постигане на уелбийнг. Библиография:Веселинов, Димитър. Диалогът в образованието: Десети международен есенен научно-образователен форум, Диалогът в образованието – съвременност и перспективи. София, 2021, pp. 11-16.Димитрова, Бистра, Минчо Поломенов, Весела Тренева, Ирина Нешева, Весела Иванова, Димитър Трендафилов. Социална значимост на уелнес (wellness) културата: сравнителен анализ по данни от научни изследвания на Галъп интернешънъл (Gallup International). София, 2018.Димитрова, Бистра, Николай Изов, Величка Александрова, Румен Йосифов, Даринка Игнатова, Димитър Трендафилов, Васил Петров, Гергана Василева. Smart когнитивен инструментариум. Външна оценка на професионални компетенции за кадри Нишов туризъм. София, 2021.Йосифов, Румен. ММС: НСА „Васил Левски” Учебна програма по спортна подготовка за спортните училища – V–XII клас (Март 2016 г.–Август 2016 г.). 2019.Томова, Татяна. "Менструални разтройства – разпостранение и проява." International Scientific journal Smart Innovations in Recreational, Wellness Industry and Niche Tourism, vol. 3, no. 2, 2021, pp. 33-38.Чипева, Мая. Авангард Прима: Канго джъмпс Аеробика. София, 2019.Chalakov, Milen. "Optimizing the Control of Technical Performance of Forehand Stroke Among 12-year Old Tennis Players Using Martin’s Sigma method." Trakia Journal of Sciences, vol. 18, suppl. 1, 2020, pp. 682-688.Dimitrova, Bistra. "Quality assessment about standards for wellness services and certified skills of specialized staff." Trakia Journal of Sciences, vol. 17, no. 2, 2019, pp. 143-149.Dimitrova, Bistra. "Relationships between education and innovations in the recreational Industry in Bulgaria." Trakia Journal of Sciences, vol. 18, no. 2, 2020, pp. 143-149.Donev, Jordan, et al. "Comparative Study of Measuring Physical Activity Among Sport Students." International scientific congress ‘Applied sports sciences. Balkan scientific congress of physical education, sports and health’, 15-16 Nov. 2019, Sofia, Bulgaria.Ellis, Sussie. The global wellness tourism economy Report. GlobalWellnessTourism Congress, Global wellness institute, 2013, pp. 9-10.Global Wellness Institute. "Economic Report." 2014, pp. 27-28, www.globalwellnessinstitute.org. Accessed 3 Dec 2014.Harizanova, Olya. "New scientific infrastructure for innovations on the creative and recreative industries." Smart innovations in the Recreative & Wellness Industry and Niche Tourism Journal, no. 1, 2019, pp. 17-21.Ignatova, Darinka, and Alexandar Iliev. "MotorQualitiesandTheirInfluenceonChildren’sDevelopment." International Scientific Journal: Smart Innovations in Recreation, Wellness Industry and Niche Tourism, no. 2, 2020, pp. 16-44.Ivanova, Vessela. "Influence of Gymnastic Exercises in the Water Environment." International Scientific Journal: Smart Innovations in Recreational, Wellness Industry and Niche Tourism, no. 1, 2019, pp. 53-56.Konchev, Mihail. "Big Data, Neural Network and Predictive Analytics: Application in the Field of Sport." International scientific congress ‘Applied Sports Sciences’ and Balkan scientific congress ‘Physical Education, Sports, Health’, 2019, Sofia, Bulgaria, pp. 393-397.Nesheva, Irina. "Study of results between initial and final specific tests In women with normal pregnancy." Trakia Journal of Sciences, no. 17, suppl. 2, 2019, pp. 135-142.Nesheva, Irina. "Information systemforinclusion ofwomen withnormalpregnancy in gymnastics program." Smart Innovations on the Recreative & Wellness Industries and Niche tourism, no. 2, 2020, pp. 33-39.Polimenov, Mincho. "Transfer of Innovation in the Service Technology for Increasing the Restaurant Quality Product." International Scientific journal Smart Innovations in Recreational, Wellness Industry and Niche Tourism, vol. 1, no. 2, 2019, pp. 29-35.Trendafilov, Dimitar, and Bistra Dimitrova. "Aqua spinning as anti-stress health prevention." Sport Mont, vol. 11, no. 37-38-39, 2013, pp. 467-473.
Keywords: Интерактивни уелнес програми,; иновативни услуги; Рекреативна индустрия и Нишов туризъм; горска медицина и терапия