Водна среда – ефективен инструмент за здравна превенция закаляване (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
В този материал предлагаме като здравно-превантивна процедура анализ за ефектите от хидротерапията и таласотерапията. Тези въздействия балансират здравния статус и водят до Уелнес стил на живот. Рекреативната и Уелнес култура учат гражданите да включват ежедневието или отдиха различни мокри процедури от естествени природни източници. България е богата на минерални извори (топли студени), лечебни пелоиди (калната терапия или пелоидотерапия с хума или утаена кал от минерални извори, езера, море, реки), които са естествен и екологичен източник за здраве от природата. Библиография:Веселинов, Димитър. Диалогът в образованието. Десети международен есенен научно-образователен форум, Диалогът в образованието – съвременност и перспективи. София, 2021, pp. 11-16.Василева, Капка, и Мая Чипева. "Изследване и оценка на двигателната дееспособност и техническите умения на студентите в учебните часове по баскетбол на техническия университет София." International Scientific Journal: Smart Innovations in Recreational, Wellness Industry and Niche Tourism, vol. 2, no. 2, 2019, pp. 22-27.Димитрова, Бистра, Николай Изов, Величка Александрова, Румен Йосифов, Даринка Игнатова, Димитър Трендафилов, Васил Петров, Гергана Василева. НСА Прес: Smart когнитивен инструментариум. Външна оценка на професионални компетенции за кадри в Нишов туризъм. София, 2021, pp. 97-102.Томова, Татяна. "Менструални разтройства – разпостранение и проява." International Scientific journal Smart Innovations in Recreational, Wellness Industry and Niche Tourism, vol. 3, no. 2, 2021, pp. 33-38.Чалаков, Милен. Турнирите по фехтовка на всички оръжия, проведени в Народна Република България между 1976-1978 г. София, 2016, pp. 230-233.Чипева, Мая. Авангард Прима: Канго джъмпс Аеробика. София, 2019.Chalakov, Milen. "Optimizing the Control of Technical Performance of Forehand Stroke among 12-year Old tennis Players Using Martin’s Sigma Method." Trakia Journal of Sciences, vol. 18, no. 1, 2020, pp. 682-688.Dimitrova, Bistra. "Recreative Industry, Innovations and the Bulgarian Educational Model for Specialised Staff." Proceedings of the International Scientific Congress ‘Applied sports sciences’, Sofia, 2017, pp. 406-410.Dimitrova, Bistra. "Quality Assessment about Standards for Wellness Services and Certified Skills of Specialized Staff." Trakia Journal of Sciences, vol. 17, no. 2, 2019, pp. 143-149.Dimitrova, Bistra. New Smart Educational Model ‘Wellness instructor’. Avangard Prima, Sofia, 2019.Dimitrova, Bistra. "Relationships Between Education and Innovations in the Recreational Industry in Bulgaria." Trakia Journal of Sciences, vol. 18, no. 2, 2020, pp. 143-149.Donev, Jordan, et al. "Comparative Study of Measuring Physical Activity Among Sport Students." International scientific congress ‘Applied sports sciences. Balkan scientific congress of physical education, sports and health’, Sofia, 2019, pp. 369-374.Global Wellness Institute. Economic Report. Miami, 2014, pp. 27-28.Ignatova, Darinka, and Alexandar Iliev. "Motor Qualities and Their Influence on Children’s Development." International Scientific Journal: Smart Innovations in Recreation, Wellness Industry and Niche Tourism, vol. 2, no. 1-2, 2020, pp. 16-44.Ivanova, Vessela. "Influence of Gymnastic Exercises in the Water Environment." International Scientific Journal: Smart Innovations in Recreational, Wellness Industry and Niche Tourism, vol. 1, no. 1, 2019, pp. 53-56.Konchev, Mihail. "Big Data, Neural Network and Predictive Analytics: Application in the Field of Sport." International scientific congress ‘Applied Sports Sciences’ and Balkan scientific congress ‘Physical Education, Sports, Health’, Sofia, 2019, pp. 393-397.Polimenov, Mincho. "Transfer of Innovation in the Service Technology for Increasing the Restaurant Quality Product." International Scientific journal Smart Innovations in Recreational, Wellness Industry and Niche Tourism, vol. 1, no. 2, 2019, pp. 29-35.Trendafilov, Dimitar, and Bistra Dimitrova. "Aqua Spinning as Antistress Health Prevention." Sport Mont, vol. 11, no. 37-39, 2013, pp. 467-473.
Keywords: водни въздействия; пелоидотерапия; здраве от природата; превенция на здраве; уелнес стил на живот