Традиции и иновации в мануалните въздействия за рекреация и уелбийнг (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Меденият масаж природен е метод на лечение, използван още в древността, при който си взаимодействат два лечебни подхода. Той се припокрива с познатите ни форми на различните мануални въздействия –масажът, плюс изключителните лечебни качества на пчелния мед, като се получава взаимно подсилване. Меденият масаж, прилаган и до днес, е подходящ за лечение и профилактика на множество болести и състояния. Такъв сериозен козметичен здравословен проблем днес се явява целулитът, който се среща изключително често при жените. Библиография:Горанова, Зоя, Гергина Маркова-Старейшинска, Лейла Крайджикова. Масаж. НСА, София, 2000.Краев, Тодор. Лечебен масаж и постизометрична релаксация. София, 2016.Лисовски, Петър. Прочистване и подмладяване. София, 2009.Младенов, Стоимир. Пчелните продукти – храна и лекарство. София, 1989.Топузов, Иван. Целулитът – характеристика и комплексно лечение. София, 2000.Филонов, Сергей. Лечение на организма със собствени сили. София, 2015.Филипов, Николай. Мед за здраве и красота. София, 1991.Харниш, Гюнтер. Лечебен масаж с пчелен мед. Аквариус, София, 2001.Avram, Mathew M. "Cellulite: A Review of its Physiology and Treatment." Journal of Cosmetic and Laser Therapy, vol. 6, no. 4, 2004, pp. 181-185, doi:10.1080/14764170410003057.Pinna, Kathryn. Nutrition and Diet Therapy. Wadsworth, 2007.Rossi, Anthony. "A Modern Approach to the Treatment of Cellulite." Dermatologic Clinics, vol. 32, no. 1, 2014, pp. 51-59.Rossi, Ana Beatris R. "Cellulite: A review." Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, vol. 14, no. 4, 2000, pp. 251-262.
Keywords: меден масаж; пчелен мед; целулит