Професионалните сдружения на балканските лесовъди до Първата световна война (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Процесът на професионализация на лесовъдството на Балканите до 1914 г. протича, макар и със закъснение, по примера на Запада. След създаването на горски служби и специализирани образователни институции в  региона се появява и третият основен компонент от него – професионалните сдружения. В течение на втората половина на XIX век постепенно в балканските страни се оформят сравнително многобройни групи от лесовъди, които осъзнават нуждата от създаване на собствени организации с цел защита на правата им и  издигане престижа на появяващата се професия в  обществото. Успехите и неуспехите при създаването на професионални организации на балканските лесовъди показват състоянието и зрелостта на техните общности, които през разглеждания период са в начален етап на своето формиране. Библиография:Костов, Александър. Горското дело България (1879-1914): институционално изграждане набиране на кадри. In: Историкът – изследовател популяризатор. Сборник чест на 70-годишнината на академик Георги Марков. Sofia, 102-116.Костов, Александър. Началото на модерното горско дело на Балканите: горски служби лесовъдно образование. – Списание на БАН, No. 2, 30-38.Đirković, Miloš. (1926). Šumarstvo i šumarske prilike u Srbiji. In: Pola stoljeća šumarstva 1876-1926. Spomenica Jugoslovenskog šumarskog udruženja o slavi njegove pedesetogodišnjice (ed. Aleksandar Ugrenović). Zagreb, 153-164.Dojković, Viljem. (1926). Hrvatsko šumarsko društvo (1871-1921). In: Pola stoljeća šumarstva 1876-1926. Spomenica Jugoslovenskog šumarskog udruženja o slavi njegove pedesetogodišnjice (eds. Aleksandar Ugrenović). Zagreb, 23-36.Dursun, Selçuk. (2007). Forest and the State: History of forestry and forest administration in the Ottoman Empire. Ph.D Dissertation, Institute of Social Sciences, Sabanci University. Istanbul.Giurescu, Constantin. (1980). A History of Romanian Forest. Bucharest.Grίspos, Pάnos. (1973). Δασική ιστορία της νεωτέρας Ελλάδος, Athens.Ivănescu, Dimitru. (1972). Din istoria silviculturii româneşti. Bucharest.Kostov, Alexandre. (2018). Professional Associations of Balkan Engineers until the First World War. – Papers of BAS Humanities and Social Sciences, No. 5(2), 155-169.Özdönmez, Metin, Abdi Ekizoðlu. (1993). Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemleri ormancýlýðýnda katkýlarý olan yabancý uzmanlar. – Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University, No. 43(3-4), 57-68.Panagouli, Eleni. (2016). La rencontre de la ville et de la forêt. L’action publique et les territoires de la nature en Grèce. PhD Dissertation, L’École des hautes études en sciences sociales. Paris.
Keywords: професионализация; Балкани; лесовъдство; горска администрация; училища по лесовъдство