Мажоретните спортове – инструмент за постигане на уелнес (Wellness) култура в българското училище (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Изследването има за цел да представи на вниманието на учениците и, разкрие същността на мажоретните спортове, като практики от извънкласна дейност в българските училища. Методика: Осъществен е систематичен преглед на използването на инструментариум, свързан с мажоретните спортове и изследване динамиката на спортни резултати от спортни клубове по мажоретни дисциплини. Резултати: систематизирана е класификационна структура на мажоретните спортове. Анализирана е динамиката на българския спортен резултат по дисциплини. Дискусия: училищното обучение е свързано с интензивност на учебните програми, което предполага съхраняване и поддържане на висока работоспособност и мотивация на учениците за участие в разнообразни спортни формати. Заключение: установените тенденции относно мажоретните спортове в България корелират с устойчивост на двигателната и социална активност. Библиография:Димитрова и кол. 2018: Димитрова Бистра, Минчо Поломенов, Весела Тренева, Ирина Нешева, Весела Иванова, Димитър Трендафилов. Социална значимост на уелнес (wellness) културата: сравнителен анализ по данни от научни изследвания на Галъп интернешънъл. Монография. Изд. Авангард, София: 89-104.Димитрова и кол. 2020: Димитрова Бистра, Пенчо Гешев, Весела Тренева, Весела Иванова, Васил Петров. Динамика на индексите за уелбийнг и щастие: сравнителен анализ по световна база данни, съобразно статистически данни от доклади на ООН. Монография. Изд. Авангард, София.Димитрова и кол. 2021: Димитрова, Бистра, Николай Изов, Величка Александрова, Румен Йосифов, Даринка Игнатова, Димитър Трендафилов, Васил Петров, Гергана Василева. Smart когнитивен инструментариум. Външна оценка на професионални компетенции за кадри в Нишов туризъм. НСА Прес, София, 58-60.Минковска 2021: Минковска, Гергана. Възпитателни аспекти на груповите музикално-двигателни дейности при 6 – 7 годишни деца.Нешева 2010: Петкова-Нешева, Ирина. Baton Twirling и мажоретки. Сборник V международен научен конгрес SSA, Олимпийски спорт, спорт за всички. I част, НСА, Изд. Тип-топ прес, София, 381-384. Chalakov 2020: Chalakov, Milen. Optimizing the Control of Technical Performance of Forehand Stroke Among 12-years-old Tennis Players Using Martin’s Sigma Method. Trakia Journal of Sciences, No 18 (1), 682-688.Dimitrova 2017: Dimitrova, Bistra. Recreative Industry, Innovations and the Bulgarian Educational Model for Specialised staff. Conference: International Scientific Congress ‘Applied Sports Sciences’. Sofia, 406-410.Donev et al. 2019: Donev Jordan, Stoyan Andonov, Stefka Djobova, Jordan Jordanov Donev, Oleg Hristov, Ivelina Kirilova, Stoyan Bahchevanski, Rumen Iossifov, Velichka Aleksandrova, Bogomil Angelov, Nataliq Stoyanova. Comparative Study of Measuring Physical Activity Among Sport Students. International Scientific Congress ‘Applied Sports Sciences’. 15 – 16 November 2019, Sofia, 369-374.Konchev 2019: Konchev Mihail. Big Data, Neural Network and Predictive Analytics: Application in the Field of Sport. International Scientific Congress ‘Applied Sports Sciences’ and Balkan scientific congress ‘Physical Education, Sports, Health’ in Sofia, Bulgaria, 2019, 393-397.Trendafilov, Dimitrova 2013: Trendafilov, Dimitar, Bistra Dimitrova. Aqua Spinning as Antistress Health Prevention. Sport Mont, No XI (37-38-39), 467-473.
Keywords: Мажоретни спортове; въртене на палка; рекреативна физическа активност; здравословни програми; училищен уелнес