Арианските епископи от Балканите (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Без съмнение четвъртият век е времето, когато християнската църква започва да придобива облика, в който я познаваме и днес. Формират се догматичните, административните и структурните ѝ „канони“, като голямо влияние върху тези процеси има т.нар. ариански спор. Появило се в началото на IV в. учението на Арий се оказва удобен политически инструмент в ръцете на императорите и по-влиятелните епископи. Още през втората четвърт на IV в. Балканите се оформят като един от важните центрове на арианството, със значително влияние върху догматическите и политическите процеси в Църквата.  Библиография:Извори:Авксентий Доросторский. „О вере, жизни и кончине Ульфилы“, (пер. и коммент.) Г. Е. Захарова), Вестник ПСТГУ. Серия II 4 (41) (2011), 105–116Actes du concile d’Aquilée, R. Gryson (ed.) [Sources chrétiennes 267] (Paris, 1980), 330-383.Ambrose of Milan Sancti Ambrosi Opera Pars X, Epistulae et Acta Tom. III: Epistularum Liber Decimus, Epistulae extra Collectionem, Gesta Concili Aquileiensis, M. Zelzer (ed.) [Corpus Scriptorum Ecclesiasticorum Latinorum 82.3], (Vienna,1982) 126-140.Athanasius of Alexandria, Epistula ad Episcopos Aegypti et Libyae, K. Metzler (ed.) Athanasius: Werke I.1 (Berlin, 1996–2000), 39–64. Translated in A. Robertson (ed.) (1892) St. Athanasius: Select Works and Letters, Select Library of Nicene and Post-Nicene Fathers, Second Series, vol. 4, (Oxford), 222–235.De fide ad Gratianum Augustum, O. Faller (ed.) [Corpus Scriptorum Ecclesiasticorum Latinorum 78] (Wien 1962).Dissertatio Maximini contra Ambrosium – Kauffmann, F. (tr.), Aus der Schule de Wulfila, Texte und Untersuchungen zur altegermanidchen Religiousgeschichte. Texte 1 (Strasburg, 1899).Epistulae extra collectionem, M. Zelzer (ed.) [Corpus Scriptorum Ecclesiasticorum Latinorum 82.3] (Wien, 1982), 145-311.Gesta councilii Aquileiensis, M. Zelzer (ed.) [Corpus Scriptorum Ecclesiasticorum Latinorum 82.3], (Wien, 1982), 313-368.Gesta councilii Aquileiensis, ed. M. Zelzer [Corpus Scriptorum Ecclesiasticorum Latinorum 82.3] (Wien 1982), 313-368.Hilarius Pictaviensis, Collectionea antiariana Parisina, ed. A. Feder, Corpus Scriptorum Ecclesiasticorum Latinorum 65, Wien – Leipzig 1916.Philostorgius, Historia Ecclesiastica, J. Bidez (ed.) (1981) Philostorgius: Kirchengeschichte, GCS, 3rd edn, rev. by F. Winkelmann. P. R. Amidon (tr.) Philostorgius: Church History (Atlanta, Georgia, 2007)Rufinus, Historia Ecclesiastica (Books 10-11) E. Schwartz, T. Mommsen and F. Winkelmann (eds.) (1999), Eusebius Werke, Band 2: Die Kirchengeschichte, 2nd edn, GCS n.f. 6 (Berlin), 957-1040. The Church History of Rufinus of Aquileia, Books 10 and 11, P. R. Amidon (tr.) (Oxford, 1997)Scolies Ariennes sur le concile d’Aquilée, R. Gryson (ed.) [Sources chrétiennes 267] (Paris, 1980), 237–251.Sermo contra Auxentium de basilicis tradendis. (PL. 16. Col. 1049-1062)Sokrates Scholasticus, Historia ecclesiastica, Günther Christian Hansen (ed.), GCS N.F. 1 (Berlin, 1995).Sozomenos, Historia ecclesiastica, Joseph Bidez and Günther Christian Hansen (eds), GCS 50 (Berlin, 1960); Ernst Walford (tr.), The ecclesiastical history of Sozomen, comprising a history of the church form A.D. 324 to A.D. 440 (London, 1855).Theodoret, Historia ecclesiastica, Léon Parmentier and Günther Christian Hansen (eds), Theodoret Kirchengeschichte, GCS N. F. 5, (3rd edn, Berlin, 1998); Blomfield Jackson (tr.), ‘The Ecclesiastical history, dialogues, and letters of Theodoret’, in Henry Wace and Philip Schaff (eds), Theodoret, Jerome, Gennadius, Rufinus: Historical Writings, NPNF 3 (Oxford 1892, repr. 1995), 33-160.Литература:Герджикова 2020d: Герджикова, Златомира. Паладий от Рациария. Арианският глас от Балканите. В: Гласове и слике. Облици комуникациjе на Средновековном Балкану (IV–XVI век) Белград, 19-42.Barnes 1993: Barnes, Timothy. Athanasius and Constantius. Theology and Politics in the Constantinian Empire. London.Gerdzhikova 2020a: Gerdzhikova, Zlatomira. Ursacius, bishop of Singidunum, and Valens, bishop of Mursa https://labalkans.org/en/labedia/religion/christianity/ursacius-and-velensGerdzhikova 2020b: Gerdzhikova, Zlatomira. Auxentius, bishop of Durostorum https://labalkans.org/en/labedia/religion/christianity/auxentius-of-durostorumGerdzhikova 2020c: Gerdzhikova, Zlatomira. Maximinus, bishop of Durostorum https://labalkans.org/en/labedia/religion/christianity/maximinus-of-durostorumHanson 1988: Hanson, R.P.C. The search for the Christian doctrine of God: the Arian controversy, 318-381 AD. Edinburgh.Kauffmann 1899: Kauffmann F. Aus der Schule de Wulfila. Strasburg.Kelly 1982: Kelly J.N.D. Early Christian Creeds. Routledge.Lenox-Conyngham 1982: Lenox-Conyngham, A. The Topography of the Basilica Conflict of A.D. 385/6 in Milan. – Zeitschrift für Alte Geschichte, No. 31.3, 353-363.Liebeschuetz 2005: Liebeschuetz John Hugo (ed.). Ambrose of Milan. Political Letters and Speеches. Liverpool, 201–254.McLynn 1994: McLynn, Neil. Ambrose of Milan: Church and Court in a Christian Capital. California.Teske 2009: Teske, Ronald. Augustine of Hippo: philosopher, exegete, and theologian. A second collection of Esseys. Marquette University Press.Williams 1995: Williams, Daniel. Ambrose of Milan and the End of the Arian-Nicene Conflicts. Oxford.Zeiller 1918: Zeiller Jacques. Les origines chrétiennes dans les provinces danubiennes de l’Empire romain. Paris.
Keywords: Урсакий от Сингидунум; Валент от Мурса; Паладий от Рациария; Авксенций от Дуросторум и Максимин от Дуросторум; арианство; Балкани