Непознатото епистоларно наследство на проф. Петър Динеков в Централния държавен архив в София: принос в културната ни история (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Проф. П. Динеков е един от най-известните български учени хуманитаристи на ХХ в., който има свое собствено място в българската наука и култура. Архивното му наследство е добре описано и проучено. Затова откриването на голям масив необработена полска кореспонденция в личния му фонд 1987К в ЦДА се превърна в своеобразно културно събитие. Става въпрос за писма, адресирани до П. Динеков от полски учени и интелектуалци от различни хуманитарни направления. С настоящата статия представям работата си по проекта „Дигитален справочник на кирило-методиевското научно наследство“ (в рамките на проекта КИРИЛОМЕТОДИКОН), за който подготвям раздела „Полски филолози, интелектуалци, научни и културни институции в кореспонденция с проф. П. Динеков (30-те – 90-те г. на ХХ в.)“. Целта на моята работа е да станат видими интелектуалните процеси, причислили нашата интелигенция към европейската в посочените десетилетия. Библиография:Белчева 2016: Белчева, Евелина. Самотен в своето време. Кн. 1, София.Белчева 2016: Белчева, Евелина. Златорожката връзка (Петър Динеков – Владимир Василев, два портрета в ретро от натура), София.Билярска 2011: Билярска, Василена. Ранните дневници и спомени на акад. Петър Динеков. Раждането на учения и човека на перото. – В: Известия на държавните архиви, No. 101, 231–278.Билярска 2016: Билярска, Василена. Кирило-методиевистиката в личния архив на академик Петър Динеков в ЦДА. PhD Dissertation, defended at the Cyrillo-Methodian Research Centre at the Bulgarian Academy of Sciences.Вапцарова, Илиева 2014: Вапцарова, Габриела, Дарина Илиева. Българо-полски културни и научни връзки XIX–XX век на базата на документални източници от НА–БАН. – В: Полша и поляците в новата българска история (средата на ХIX – средата на ХХ век), София, 10–19. http://clphchm.bas.bg/archiv_doc_info/Conf_BG-PL_21-22032014.pdfДинеков 2020: Петър Динеков. Записки от „прехода“. Кн. 1. (17 октомври 1989 – 17 октомври 1990). Четене и подбор на ръкописи: Евелина Белчева. София.Динеков 2021: Петър Динеков. Записки от „прехода“. Кн. 2 (22 октомври 1990 – 22 февруари 1992). Представя: Евелина Белчева. София.Дневници 2015: Петър Динеков. Дневници 1933–1992. Т. I (1933–1937; 1958–1966). София.
Keywords: архивни документи; кореспонденция