Културни политики: опазване и социализиране на културното наследство: (нематериално и движимо) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Посочвайки общност и базови разлики между нематериално и движимо културно наследство, текстът ги интерпретира в три основни и взаимосвързани плана: опазване, устойчиво развитие, социализация. Обръща се внимание на връзката опазване-устойчиво развитие-социализация. Посочени са национални и международни нормативни документи, посветени на тази проблематика. Библиография:Сантова 2010: Сантова, Мила. Правата на човека и нематериалното културно наследство. – Български фолклор 2010, N 3-4, 150-159.Сантова 2015: Сантова, Мила. Политики за опазване на културното наследство. Нематериално наследство. – Наследство и културен пейзаж. Известия на регионален исторически музей Русе, т. XVIII, Русе, 135-148.Сантова 2018: Сантова, Мила. Приканва секретариата... опазване на нематериалното културно наследство днес: синергии, хармонии, устойчиво развитие. – В: Preservation of cultural heritage. Ideas and practices. Prof. Marin Drinov Publishing House of the Bulgarian Academy of Sciences. София, 2018, 21-30.
Keywords: Културно наследство; опазване; устойчиво развитие; социализация