Моделиране на човешката душа: българската детско-юношеска научна фантастика през XX век (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията щрихира политическите, социалните и идеологически трансформации в България след 1944 г. с оглед на въздействието им върху художествените посоки на българската детско-юношеската научна фантастика. Картографира пътищата, в които политическата система, използвайки голяма степен оперативната критика, канализира познавателната и  възпитателната функция на този тип литература с цел изграждане на идейни и морални устои, необходими за поддържане на вярата у младото поколение  в светлото комунистическо бъдеще. Библиография:Извори:Атанасов, З. (1955). Детската литература и задачите на комунистическото възпитание. – Септември, 11, 155–162.Антонов, Н. (1960). Чудното пътешествие. София.Георгиев, А. (1974). Полет към Пурпурния дракон. Пловдив.Дилов, Л. (1980). Звездните приключения на Нуми и Ники. София.Дилов, Л. (1983). До райската планета и назад. София.Коларова, Е. (1987). Ще има ли промяна? – АБВ, 22 септември, с. 5.Лижев, Т. (1976). Градините на Марс. Варна.Милтенов, Й. (1968). Чипоноско на Луната. София.Славов, А. (1965). Факторът „Х“. София.Селянов, В. (1964). Тревога в Космоса. София.Указ 172 (2000). Закон за детската литература. В: Българската детска литература (антология). София, 430–431.Указ 123 (2000). Закон за детската и младежка книжнина. В: Българската детска литература (антология). София, 432–437.Указ 150 (1946). Закон за изменение и допълнение на Закона за детската и младежка книжнина. – Държавен вестник, 209, 13 септември.Указ 181 (1946). Правилник за прилагане на закона за детска и младежка книжнина. – Държавен вестник, 275, 29 ноември.Литература:Ангелов, Д. (1956). Земята пред гибел. София.Иванова, С. (1950). Фантастика и действителност. – http://www.fandom.ru/about_fan/ivanovs_1.htmКонстантинова, Е. (1987). Въображаемо и реално: Фантастиката в българската художествена проза. София.Константинова, Е. (1986). Споровете около фантастиката. – ABV, 29 май, с. 4.Милчев, А. (1986). Трудната съдба на фантастиката. – Литературен фронт, 13 февруари, с. 2.Светлинов, В. (1955). Един ден на Луната. София.Стъпов, П. (1965). Гости от Мион. София.Умленски, И. (1951). Тезиси по детска литература. София.
Keywords: съвременна българска литература; детско-юношеска научна фантастика; комунистическа идеология; оперативна критика