„Наръчник“ за трапезен етикет в Древна Тракия (по Xen. Anab. 7.3) (Научни известия „Наследство БГ“, 2023)
Във фокуса на настоящата статията е разказът на Ксенофонт за пиршеството, организирано от одриския парадинаст Севт II в началото на IV в. пр. Хр. Гръцкият военачалник, който е централен гост по време на пира, оставя интересен разказ за събитието, който би могъл да се разгледа и като своеобразен „наръчник“ за тракийския етикет по време на угощение. Разбира се, тук не става дума за свръхинтерпретация на текста. Ксенофонт не е имал намерение и не е оставил същински „указания“. Всеки, прочел разказа му обаче и впоследствие попаднал в тракийска среда, не би останал изненадан или смутен от случващото се, което значително се отличава от гръцкия симпозиум. Текстът на Ксенофонт е полезен не само като средство за реконструкция на етикета, но и като опорна точка за излагането на хипотеза, която да се противопостави на схващането, че тракийският пир не следва никакви правила, а се отдава на хаоса и варварския хедонизъм. Библиография:Основни източници:Athenaeus, The Deipnosophist. In: http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A2008.01.0405%3Abook%3D1%3Achapter%3D1Xenophon, Anabasis. In: http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.01.0201Diodorus Siculus. Fragments. In: http://remacle.org/bloodwolf/historiens/diodore/livre21a.htmВторични източници:Божкова, А. (2016). Банкетният сервиз на древните траки по данни от керамичните находки. – Археология, No. 57/1–2, 19 – 31.Димитров, Д. П.  (1958). За укрепените вили и резиденции у траките в предримската епоха. – В: Изследвания в чест на академик Д. Дечев. Sofia, 683 – 699.Димитров, Д. П. (1960). Градоустройство и архитектура на тракийския град Севтополис. – В: Археология, No. 2/1, 3 – 15.Димитров, Д. П. (1984). Тракийският град Севтополис. – В: Севтополис I. (ред. Димитър Петров Димитров, Мария Чичикова, Ана Балканска, Люба Огненова-Маринова). София, 11 – 17.Георгиева, Р. (1999). Храна и хранене (края на II – I хил. пр.н.е . – В: Етнология на траките (ред. Румяна Герогиева, Тошо Спиридонов, Мария Рехо). София, 71 – 111.Георгиева, Р. (2008). Трапезата на мъртвите в Древна Тракия. – В: Ethnologia Academica 4: Българските специфики между традицията и модерността (ред. Мира Маркова). София, 11 – 21.Издимирски, М. (2017). Tекстил, цвят и символ в тракийски гробни находки от I хил. пр. хр. . – В: KRATISTOS Сборник в чест на професор Петър Делев (ред. Христо Попв, Юлия Цветкова). София, 423 – 440.Китов, Г. (2004). Гробницата в Александрово. – В: Известия на Исторически музей – Хасково, No. 2/2003, 149 – 175.Маразов, И. (1978). Към семантиката на стенописите от Казанлъшката гробница. – В: Изкуство, No. 7, 21 – 25.Рабаджиев, К. (2002). Елински мистерии в Тракия (Опит за археологически прочит). София.Стоянов, Т. (2008). За изобразителната програма на гробницата от Александрово. – Археология, No. 49/1 – 4, 57 – 67.Василичин, И. (2006). Втори тракийски некропол край село Добрина, Провадийско. – Известия на народния музей – Варна, No. 40(55), 124 – 131.Alcock, J. P. (2006). Food in the Ancient World. Food Through History. London: Greenwood Press.Bacon, J. (1991). Kalach, Kolatch, Kulitch-Challah? – In: Oxford Symposium on Food & Cookery 1990. Feasting and Fasting. Proceedings (ed. Harlan Walker). London, 53 – 54.Baughan, E. P. (2013). CouchedinDeathKlinai and IdentityinAnatolia and Beyond. Wisconsin: The University of Wisconsin Press.Becker, W. A. (1889). Charicles or Illustrations of the Private Life оf The Ancient Greeks with Notes and Excursuses. London.Brosius, M. (1996). Women in Ancient Persia, 559 – 331 BC. New York: Oxford University Press.Delemen, İ. (2006). An Unplundered Chamber Tomb on Ganos Mountain in Southeastern Thrace. – American Journal of Archaeology, vol. 110, No. 2, 251 – 273.Fol, V. (2021). A Temple in the Sarafova Tumulus near the Town of Krun. In: Cinnabar – the Royal Colour in Thracian and Roman Cultures in the Bulgarian Lands (eds. Valeria Fol, Ruja Popova, Rossitsa Manova). Sofia, 98 – 103.Moullou, D., et al. (2012). Lighting in Antiquity. – In: 5th Balkan Light International Conference, Belgrade 5 – 6 October 2012 (ed. Svetlana M. Kostic). Belgrade, 237 – 244.Popova, R. (2021). Tholos Tomb below the Tyulbeto Tumulus Kazanlak. In: Cinnabar – the Royal Colour in Thracian and Roman Cultures in the Bulgarian Lands (eds. Valeria Fol, Ruja Popova, Rossitsa Manova). Sofia, 52 – 61.Popova, R. (2021). Tomb with Frescoes near the Village of Alexandrovo. In: Cinnabar – the Royal Colour in Thracian and Roman Cultures in the Bulgarian Lands (eds. Valeria Fol, Ruja Popova, Rossitsa Manova). Sofia, 82 – 97.Richter, G. M. A. (1966). The Furniture of the Greeks Etruscans and Romans. London: The Phaidon Press.Rouillard, P., & Verbanck-Piérard, A. (2003). Le vase grec et ses destins. Münich.Sechrist, R. (2017). Planet of the Grapes: A Geography of Wine. California: ABC-Clio.Suk Fong Jim, T. (2011). The vocabulary of ἀπάρχεσθαι, ἀπαρχή and related terms in Archaic and Classical Greece. – Kernos, No. 24, 39 – 58.Wecowski, M. (2014). The Rise of the Greek Aristocratic Banquet. Oxford.Онлайн източници:Гичева-Меймари, Р. (2019). „Погребалното ложе“ на тракийските аристократи. – Научен електронен архив на НБУ [Nauchen elektronen arhiv na NBU] (unpublished). https://eprints.nbu.bg/id/eprint/4122 (accessed 20.05.2023).Попов, Д. Царската обиколка. – In: Онлайн енциклопедия Древна Тракия и траките. https://www.thracians.net/kings-bg-bg/27-царска-обредност/89-царска-обиколка (accessed 17.04.2023).Порожанов, К. Одриски владетелски резиденции-крепости. – В: Онлайн енциклопедия Древна Тракия и траките. https://www.thracians.net/state-organization-bg/38-селища-градове-резиденции/204-одриски-владетелски-резиденции-крепости (accessed 18.04.2023).Фол, А. Рисуваните тромпети в Казанлъшката гробница: паралели с тромпетите на Тутанкамон, инструментални и изпълнителски хипотези. – В: Онлайн енциклопедия Древна Тракия и траките [Ancient Thrace and Thracians Online Encyclopedia]. https://www.thracians.net/religion-bg-bg/52-музика/630-рисуваните-тромпети-в-казанлъшката-гробница-паралели-с-тромпетите-на-тутанкамон,-инструментални-и-изпълнителски-хипотези (accessed 01.04.2023).Liddell, H. G., & Scott, R. (1940). A Greek–English Lexicon: Revised and Augmented Throughout by Sir Henry Stuart Jones with the assistance of Roderick McKenzie. Oxford: Clarendon Press. http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0057:entry=zwmo/s (accessed 20.04.2023).
Keywords: траки; пиршество; банкет; симпозиум; етикет; трапезни маниери