Непознати, забравени и (пре)открити: един възможен нов живот за три крепости край гр. Каварна (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Районът на Северното Черноморие, от гр. Шабла до гр. Варна, е осеян с множество селища и крепости, останки от различни исторически периоди, като някои обекти са обявени за недвижими културни ценности (НКЦ) с местно или национално значение. Статията представя резултатите от етнографско изследване, насочено към политиките на местните власти и нагласите на медиите и общностите по теми, свързани с опазването и популяризирането на НКЦ с местно значение в община Каварна. Разгледана е степента на разпознаваемост на тези обекти. Основният фокус е върху три случая на останки от укрепени селища – Свети Никола, Тимум и Бизоне. Изследвани са политиките, мерките и проблемите, свързани с тяхното опазване и публично представяне, възможностите за популяризирането им като туристически обекти и потенциала им като активи за развитието на местната икономика. Проучването е реализирано чрез извършване на обстоен документален и медиен анализ, както и чрез етнографска работа на терен, включваща посещение на НКЦ, срещи с местните власти и жители от общината. Библиография:Primary sources:Cultural Heritage Act 2009: Cultural Heritage Act 2009. Available at: https://lex.bg/laws/ldoc/2135623662 (13.01.2023)IDPM Balchik 2021: Project for Integrated Development Plan of the Municipality of Balchik 2021. Available at: https://balchik.bg/files/info_pages/PIRO_Balchik_2021-2027_final_za_publikuvane.pdf (07.05.2023)IEFEM –AEIM 1236-III 2022: Ivanova, Vanya. Field Materials on Topic: ‘Local Policies in the Field of Conservation of Immovable Cultural Property of Local Importance in Municipalities Sandanski, Balchik, Kavarna and Garmen’. Scientific Information and Documentation Archive at IEFEM – BAS.IEFEM – AEIM 1240-III 2022: Popcheva, Julia. Field Materials on Topic ‘Importance of ICH with LI for Local Communities and Media Involvement in their Promotion’. Scientific Information and Documentation Archive at IEFEM – BAS.IEFEM – AEIM 1241-III 2022: Erolova, Yelis. Field Materials on Topic: ‘Management of Immovable Cultural Heritage with Local Importance in Balchik Municipality and Kavarna Municipality’. Scientific Information and Documentation Archive at IEFEM – BAS.PIDPM Kavarna 2021: Project for Integrated Development Plan of the Municipality of Kavarna 2021. Available at: https://www.kavarna.bg/umbraco/surface/DownloadService/kavarna9f8d.pdf?id=40377 (09.05.2023)Secondary sources:Asenova et al. 2021: Asenova, Mariana, Vasil Marinov, Vera Nikolova, Elena Petkova, Radenka Mitova, Chayana Istatkova. Between Culture and Tourism: Tourist Attractions Based on Cultural Heritage. Sofia.Bobcheva 1974: Bobcheva, Lyubka. Archeological Map of Tolbuhin District. Sofia.Bobcheva 1982: Bobcheva, Lyubka. Early Medieval Bulgarian Settlements and Necropoleis on the South-Dobrudjan Black Sea Coast. In: Medieval Bulgaria and Black Sea Coast (ed. Aleksandar Kuzev). Varna, 99 – 108.Dimitrova 2007: Dimitrova, Yana. About the Thracian Presence at Kaliakra Fortress and Its Surroundings. In: Kavarna – the Centre of the Bulgarian North-east (eds. Boni Petrunova, Hristo Kuzov, Darina Mircheva). Veliko Tarnovo, 25 – 41.Kavarna.bg: Offical website of Kavarna Municipality. Culture and Tourism. Festivals. Available at: http://www.kavarna.bg/kultura-i-turizym/124-festivali (09.02.2023)Kuzov, Manolova-Voykova, Rocov 2007: Kuzov, Hristo, Maria Manolova-Vojkova, Teodor Rokov. Timum – A Not Well-known Town of Dobrudja Coast. In: Kavarna – the Centre of the Bulgarian North-east (eds. Boni Petrunova, Hristo Kuzov, Darina Mircheva). Veliko Tarnovo, 140 – 150.Petrunova 2008: Petrunova, Boni. Tourist Sites in Kavarna Municipality – Fakel, 31(1644), 3.Petrunova 2008a: Petrunova, Boni. Tourist Sites in Kavarna Municipality – Fakel, 32(1645), 3.Petrunova 2012: Petrunova, Boni. The wealth of Kaliakra. Discoveries. Findings. Hypotheses. Varna.Rusalkaresort: Official website of Rusalka Resort. Available at: https://rusalkaresort.com/ (23.03.2023)Torbatov 2002: Torbatov, Sergej. The Defense System of the Late Roman Province of Scythia: The end of the 3rd – the 7th century AD. Veliko Tarnovo.TravelNews 2021: Kavarna Municipality Is a Finalist for Prestigious Black Sea Awards 19.07.2021. Available at: https://www.travelnews.bg/bg/news/16266913808307/obshtina-kavarna-e-finalist-za-prestizhni-chernomorski-nagradi (20.03.2023)Velev, Vasilev 1982: Velev, Mitrofan, Vasil Vasilev. Chirakman-Karvuna-Kavarna. Sofia.Vladimirov 2021: Vladimirov, Zhelyu. Cultural Heritage as a Resource for Local Development Research Announcements. Bulletin ‘Heritage BG’, ed. Emmanuel Moutafov, N1, 2021, 9 –15.
Keywords: недвижими културни ценности; местно значение; укрепени селища; популяризиране на наследство