Изследване на недвижимите културни ценности с категория „местно значение“ в община Балчик (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията представя етнологично проучване върху състоянието на недвижимите културни ценности с категория „местно значение“ в следствие на комбинирания централизиран и децентрализиран управленски подход по примера на община Балчик. Дискутирани са визията на местната власт относно управлението им, основните проблеми, свързани с опазването и защитата им, и мерките за преодоляването им, обществената им разпознаваемост и възможностите за популяризирането им като туристически обекти. Библиография:„Анализ на българската нормативна рамка в областта на нематериалното културно наследство спрямо международните документи в областта на нематериалното културно наследство с включени препоръки“, 2019. Достъпно на: https://www.unesco-centerbg.org/wp-new/wp-content/uploads/2019/11/D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7-%D0%942.pdf (30.05.2023).Алексиева, Бокова 2013: Алексиева, Соня, Бокова, Ирена. Туризъм и културно наследство. София: НБУ.Бобчева 1974: Бобчева, Любка. Археологическа карта на Толбухински окръг. София.Бокова 2012: Бокова, Ирена (съст.). Годишник на департамент „Антропология“: Културни наследства – политически залози и реконструиране на територии. София: НБУ.Дончева-Петкова, Витлянов, Енчева 2004: Дончева-Петкова, Людмила, Стоян Витлянов, Радостина Енчева. Разкопки на хълма „Дженни баир“. – Археологически открития и разкопки през 2003 г.Закон за културното наследство, 2009 г. Посл. изм. в Държавен вестник, 2021 г., бр. 17.Манолова-Войкова 2015: Манолова-Войкова, Мария. Вносна керамика от селището върху хълма „Дженни Баир“ в гр. Балчик. В: Сборник Добруджа. 30, 411 – 436.Меликоф 1999: Меликоф, Ирене. Размисли по проблема бекташи-алеви. В: Ислям и култура (съст. Галина Лозанова и Любомир Миков). София, 11 – 24.Наредба № 3 от 10.07.2019 г. на Министерство на културата за реда за идентифициране, деклариране, предоставяне на статус и за определяне на категорията на недвижимите културни ценности, за достъпа и подлежащите на вписване обстоятелства в националния публичен регистър на недвижимите културни ценности. Посл. доп. в Държавен вестник, 2021 г., бр. 9.Национална стратегия за регионално развитие на Република България за периода 2012 – 2022 г., Достъпно на: https://www.strategy.bg/StrategicDocuments/View.aspx?Id=772 [Посетен на 30 май 2023 г.].Парушева 2009: Парушева, Таня. Културният туризъм: алтернатива за глобализация, София: Издателство "Авангард Прима".Радионова 1994: Радионова Диана. Текето на Ак язълъ баба при с. Оброчище, Балчишко. – Добруджа, 11(1), 61 – 75.Сантова 2014: Сантова, Мила. Да уловиш неуловимото. Нематериално културно наследство, София: Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 2014.Симеонова 2022: Симеонова, Ирина. Работна среща на експертната общност в сферата на опазването на недвижимото културно наследство се състоя днес. Достъпно на: https://www.bta.bg/bg/news/lik/313981-rabotna-sreshta-na-ekspertnata-obshtnost-v-sferata-na-opazvaneto-na-nedvizhimoto [Посетено на 30 май 2023 г.].Таблица на адресно регистрираните по постоянен и по настоящ адрес лица област ДОБРИЧ, община БАЛЧИК. Достъпно на: https://www.grao.bg/tna/t41nm-15-09-2022_2.txt?fbclid=IwAR3CB1yky2xEj2z1-Tsu-TND0OmR8QsO-In7rwGUoIjlieVDGbZRggYmK5g [Посетено на 30 май 2023 г.].Fischer 2000: Fischer, Frank. Citizens, Experts and the Environment: The Politics of Local Knowledge. Duke: Duke University Press.Rodenberg, Hulst 2012: Rodenberg, Jeroen, Rudie Hulst. Governance of Heritage. Discourses and Power in Heritage Policy Networks. Available at: https://www.academia.edu/4252062/Governance_of_heritage.Discourses_and_power_in_heritage_policy_networks.-_Jeroen_Rodenberg_and_Rudie_Hulst (30.05.2023)Schofield 2014: Schofield, John (ed.). Who Needs Experts? Counter-mapping Cultural Heritage. Farnham: Ashgate Publishing.Schofield, Szymanski 2010: Schofield, John, Rosy Szymanski (eds). Local Heritage, Global Context. Cultural Perspective on Sense of Place. London: Routledge.Vladimirov 2022: Vladimirov, Zhelyu. Assessment of Cultural Heritage in the Town of Shumen by the Locals and Intentions to Contribute to its Development. – Research Announcements Bulletin ‘Heritage BG’, ed. Emmanuel Moutafov, No 2, 5 – 13.
Keywords: недвижимо културно наследство; местни власти; културен туризъм