Централната минерална баня в София и общинските политики за оползотворяване минералните води в българската столица до Първата световна война (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията анализира оформянето и еволюцията в общинските политики по използването на минерални води и построяването на Централната минерална баня в града в периода до Първата световна война. Разгледани са вижданията спрямо този природен ресурс, както и различните функции на обществените бани, отговарящи на изискванията на времето. Разгледани са различните идеи и предложения, както и алтернативни възможности за изграждането на инфраструктура, която да оползотвори наличните водни ресурси. Внимание е обърнато също и на икономическите аспекти и на трансфера на знание и технологии, свързани с оползотворяване на минералните води в българската столица. Библиография:Стоилова, Йокимов 1998. Стоилова, Любинка, Петър Йокимов. Софийските минерални бани. – Архитектура, № 6, 26 – 31.Стоилова 2014. Стоилова, Любинка. Хроника на едно забележително съзидание: Централните общински минерални бани в София – хронология на проектиране и строителство София.ЦДА, ДА-София, ф. 1К, оп. 1, а.е. 23.ЦДА, ДА-София, ф. 1К, оп. 1, а.е. 28, 1.ЦДА, ДА-София, ф. 1423К, оп. 1, а.е. 1.ДА, ДА-София, ф. 1423К, оп. 1, а.е. 5.ДА, ДА-София, ф. 1423К, оп. 1, а.е. 6.ЦДА, ДА-София, ф. 1423К, оп. 1, а.е. 13ЦДА, ДА-София, ф. 1423К, оп. 1, а.е. 14.
Keywords: София; минерални води; общински политики; проект за Централна минерална баня