Чужди военни контингенти и войски по Долен Дунав в периода края на IX – средата на XI век (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Целта на настоящото изследване е да се разгледат и анализират данните за присъствието на чужди за Балканите военни контингенти и войски в периода от края на IX – средата на XI в. Особено внимание е обърнато на елементите на въоръжението с акцент върху хладните клинови оръжия. Разгледана е информацията, налична в писмените извори и от материалните свидетелства, която доказва в някаква степен присъствието на „външни“ за Византия и Първото българско царство компоненти на военното дело. Основни акценти в публикацията са данните за присъствието на войски и наемници от Северна Европа в балканските територии, а също така и информацията, която имаме за масовите къснономадски рейдове през XI в. в земите на Долен Дунав. Библиография:Извори:Ataliata 1965: Ataliata, Michael. ‘Historia’. – Гръцки извори за българската история, No. 6, 159 – 197.Comnenae 1972: Comnenae, Anna. ‘Alexias’. – Гръцки извори за българската история, No. 8, 7 – 149.Diaconi 1964: Diaconi, Leonis. ‘Historiae’. – Гръцки извори за българската история, No. 5, 245 – 276.Kurze 1890: Kurze, Friedrich. ‘Reginonis abbatis prumiensis chronicon cum continuatione Treverensi’. Hannover.Likhachyov, Tvorogov 2012: Likhachyov, Dmitriy, Oleg Tvorogov. „Повесть временных лет“. Saint Petersburg.Philosophi 1961: Philosophi, Leonis. ‘Tactica’. – Гръцки извори за българската история, No. 4, 166-174.Porphyrogenitus 1964: Porphyrogenitus, Constantinus. ‘De administrando imperio’. – Гръцки извори за българската история, No. 5, 198 – 220.Pselli 1965: Pselli, Michaelis. ‘Epistolae’. – Гръцки извори за българската история, No. 6, 119 – 128.Tsamakda 2002: Tsamakda, Vasiliki. The Illustrated Chronicle of Ioannes Skylitzes in Madrid. Leiden. Zonarae 1968: Zonarae, Ioannis. „История“. – Гръцки извори за българската история, No. 7, 149 – 208.Литература:Атанасов, Стойчев, Дончева 2004: Атанасов, Георги, Станимир Стойчев, Стела Дончева. Три саби от ранното българско Средновековие (Нови постъпления в РИМ – Шумен). – Известия на историческия музей Шумен, No. 12, 73 – 77.Атанасов 2018: Атанасов, Георги. Отново за Руско-варяжските култови брадвички на Долен Дунав – Corrigenda et addenda (по повод нови находки от Дръстър/Силистра). – Приноси към българската археология, No. 8, 221 – 234.Бонев 1983: Бонев, Стойчо. Художествената резба върху кост – връзки и влияния с другите приложни техники през IX в. – Преслав, No. 3, 149 – 159.Бонев 1993: Бонев, Стойчо. Архитектурен комплекс в Преслав. – Преслав, No. 4, 56 – 78.Георгиев 1986: Георгиев, Павел. Находка от викингско време. – Музеи и паметници на културата, No. 3, 19 – 23.Георгиев 2008: Георгиев, Павел. Калъп за монетовидни знаци (брактеати) с псевдокуфически надпис от Плиска. В: Юбилеен сборник в чест на 100-годишнината от рождението на д-р Васил Хараланов (1907 – 2007). Шумен, 353 – 364.Дончева-Петкова 1999: Дончева-Петкова, Людмила. Одърци. Селище от Първото българско царство. 1. София.Дончева, Тотев (под печат): Дончева, Стела, Боян Тотев. Сабя от местността Фисека, Шуменско.Златарски 1971: Златарски, Васил. История на българската държава през средните векове. История на Първото българско царство. От славянизацията на държавата до падането на Първото българско царство. 1(2). София.Златков 2014: Златков, Методи. Сабя от Яребица, Сабя от района на Плиска, Апликация на ремък за окачване на сабя, Варна, № 4938, Апликация на ремък за окачване на сабя, Варна, № 5000, Меч от Опака, Меч от Сливен, Меч от Градешница, Брадва от Стан, Брадва от Нейково. In: Цар Самуил (†1014) в битка за България (съст. Людмил Вагалински). Sofia, 138 – 139, 140 – 141, 142 – 143, 162 – 163, 164 – 165, 166, 175 – 176, 176 – 177.Иванов 2016: Иванов, Марио. Викингска култова брадвичка-амулет от София. – Годишник на Националния археологически музей, No. 13, 259 – 261.Иванов 1994: Иванов, Пламен. Средновековни бойни брадви от Врачанско. – Известия на музеите в Северозападна България. No. 22, 65 – 79.Иванов, Иванов 2015: Иванов, Румен, Росен Иванов. Погребални обреди на печенези и кумани по българските земи (XI – XIII в.). Пловдив.Йотов 1992: Йотов, Валери. Сабя от ранносредновековното селище до с. Дебрене, Добричко. - Добруджа, No. 9, 141 – 145.Йотов 2003: Йотов, Валери. The Vikings on the Balkans. Варна.Йотов 1992: Йотов, Валери. Накрайници от групата „германски четириног звяр“ в „животинския стил на Балтийско море“. - Плиска-Преслав, No. 9, 132 – 135.Йотов 2004: Йотов, Валери. Въоръжението и снаряжението от българското Средновековие (VII–XI век). София.Йотов 2014: Йотов, Валери. Византийският меч (VII – XI век). In: Цар Самуил († 1014) в битка за България. София, 91 – 103.Йотов 2015: Йотов, Валери. Предпазител на меч от Плиска. – Плиска-Преслав, No. 11, 233 – 241.Камински, Каминсая-Цокур 1997: Камински, Владимир, Ирина Каминская-Цокур. Вооружение племен Северного Кавказа в раннем средневековье. В: Историко-археологический альманах. Вып. 3 (ed. Rauìf Munchayev). Armavir, 61 – 69.Канев 2002: Канев, Ивайло. Новопостъпила ранносредновековна сабя във фондовете на Националния исторически музей. В: Acta Musei Varnensis, I (съст. Валери Йотов, Веселин Николов, Владимир Славчев). Варна, 119 – 122.Кирпичников 1966: Кирпичников, Анатолий. Древнерусское оружие. Вып. 1. Мечи и сабли IX – XIII вв. – Археология СССР. Свод археологических источников, Е1-36. Москва-Ленинград.Константинов 2011: Константинов, Константин. Към въпроса за въоръжението в Първото българско царство. В: Историкии. Том 4. Научни изследвания в чест на професор дин. Иван Карайотов по случай неговата 70-годишнина (съст. Иван Йорданов, Росица Ангелова, Константин Константинов, Тодор Тодоров). Шумен, 293 – 298.Макаров 1992: Макаров, Николай. Древнерусские амулеты-топорики. – Российская археология, No. 2, 41 – 56.Матанов 2022: Матанов, Христо. Средновековните Балкани. Исторически очерци. София.Мерперт 1955:Мерперт, Николай. Из истории оружия племен Восточной Европы в раннем средневековье. – Советская археология, No. 23, 131 – 168.Минаева, Холмкуист 2012: Минаева, Оксана, Лена Холмкуист. Български паралели на източните находки на металопластиката от Бирка. Пловдив.Минаевa 2013: Минаева, Оксана. Викингски находки на Балканите: Функция, семантика, стилова интерпретация. София.Парушев 1999: Парушев, Средновековен меч от Поповско (края на X – началото на XI век). – Аrchaeologia Вulgarica, No. 1, 31 – 32.Попов 2018: Попов, Стоян. Четири меча от Националния археологически музей в София. В: Acta Musei Varnensis, Х-2. Военни експедиции, въоръжение и снаряжение (античност и средновековие) (съст. Игор Лазаренко). Варна, 137 – 142.Рабовянов 2013: Рабовянов, Деян. Средновековни предпазители за меч от България. – Приноси към българската археология, No. 7, 99 – 114.Рабовянов 2019: Рабовянов, Деян. Средновековен предпазител за сабя и част от метален обков за ножница от разкопките на крепостта Хоталич до Севлиево. In: Севлиево и Севлиевският край. Археологически проучвания, Юбилеен сборник по случай четиридесет години от началото на археологическите разкопки на ранновизантийската и средновековна крепост при град Севлиево (съст. Диана Косева). Севлиево, 123 – 130.Савенко, Сергей 1986: Савенко, Сергей. Этнокультурная характеристика богатых погребений конца XI – первой половины XII вв. могильника Кольцо-Гора. In: Этнокультурные проблемы бронзового века Северного Кавказа (ed. Tamerlan Turgiyev). Ordzhonikidze, 75 – 92.Сираков 2018: Сираков, Николай. Меч и бойна брадва - скандинавско оръжие от фонда на му зея в Сливен. В: Acta Musei Varnensis, Х-2. Военни експедиции, въоръжение и снаряжение (античност и средновековие) (съст. Игор Лазаренко). Варна, 143 – 146.Станилов 1999: Станилов, Станислав. Старобългарски коланни гарнитури за оръжия от Североизточна България. – Археологически вести, No. 1, 33 – 40.Тъпкова-Заимова 1976: Тъпкова-Заимова, Василка. Долни Дунав - гранична зона на Византийския запад. София.Фехер 1938: Фехер, Геза. Военното дело на прабългарите. Sofia.Alexander 2001: Alexander, David. Swords and Sabers During the Early Islamic Period. – Gladius, No. 21, 193-220.Dienes 1972: Dienes, Istvan. The Hungarians Cross the Carpathians. Budapest.Doncheva, Totev 2011: Doncheva, Stela, Boyan Totev. A New ‘Hungarian’ Type Saber from the Outskirts of Pliska. In: Avars, Bulgars and Magyars on the Middle and Lower Danube: Proceedings of the Bulgarian-Hungarian Meeting, Sofia, May 27 – 28, 2009 (eds. Lyudmila Doncheva-Petkova, Csilla Balogh, Attila Türk). Sofia – Szeged, 121 – 124.Fettich 1937: Fettich, Nándor. A honfoglaló magyarság fémművessége. Budapest.Fillitz 1971: Fillitz, Hermann. Die Wiener Schatzkammern. Katalog der weltlichen und geistlichen Schatzkammer. Führer durch das kunsthistorische Museum. 2. Vienna.Kamburov 2021: Kamburov, Samuil. Early Medieval Weapons for Close Combat of North European Origin Found within Present-day Bulgarian Territory. – Bulgarian e-Journal of Archaeology Supplements, No. 8, 89 – 116.Oakeshott 1960: Oakeshott, Ewart. The Archaeology of Weapons: Arms and Armour from Prehistory to the Age of Chivalry. Woodbridge.Pálóczi-Horváth 1989: Pálóczi-Horváth, András. Pechenegs, Cumans, Iasians: Steppe Peoples in Medieval Hungary. Budapest.Petersen 1919: Petersen, Jan. De norske vikingesverd: en typologisk-kronologisk studie over vikingetidens vaaben. Viden-skapsselskapets Skrifter. II, Hist.-Filos. Klasse. No1. Kristiania (Oslo).Popa 1984: Popa, Radu. Knaufkrone eines wikingerzeitlichen Prachtschwertes von Păcuiul lui Soare. – Germania, No. 62, 425 – 431.Popov 2016: Popov, Stoyan. Early Mediaeval Sword and Sword-pommels from North Eastern Bulgaria. – Русский сборник, No. 8(1), 109 – 112.Rabovyanov 2011: Rabovyanov, Deyan. Early Medieval Sword Guards from Bulgaria. – Archaeologia Bulgarica, No. 15(2), 73 – 86.Schulze-Dörrlamm 1984: Schulze-Dörrlamm, Mechthild. Das ungarische Kriegergrab von Aspres-lès-Corps. Untersuchungen zu den Ungarneinfällen nach Mittel, West und Südeuropa (899 – 955 n.Chr.) mit einem Exkurs: Zur Münzchronologie altungarischer Gráber. – Jahrbuch des Römisch Germanischen Museums in Mainz, No. 31, 473 – 514.Spinei 2022: Spinei, Victor. The Great Migrations in the East and South East of Europe from the Ninth to the Thirteenth Century. Amsterdam.Vinogradov 1983: Vinogradov, Vitaliy. Altungarische Parallelen zu einigen Grдbern des alanischen Grдberfeldes bei Martan-Cu. – Acta Archaeologica Academiae Scientiarum Hungaricae, No. 35, 211 – 220.Yotov 2018: Yotov, Valeri. Data about Northmen`s Presence in the Lower Danube area. – Studia Romana et Mediaevalia Europaensia, No. 13, 467 – 484.Yotov, Valeriev, Totev 2018: Yotov, Valeri, Yoto Valeriev, Boyan Totev. Traces of Scandinavian Warriors’ Presence on the Balkans. – Acta Musei Varnaensis, No. 10(1), 103 – 122.Yotov 2008: Yotov, Valeri. A Note on the ‘Hungarian Sabers’ of Medieval Bulgaria. In: The other Europe in the middle ages. Avars, Bulgars, Khazars, and Cumans (ed. Florin Curta). Leiden – Boston, 327-338.Yotov 2008: Yotov, Valeri. The Vikings on the Balkans (10th-11th centuries). Strategic and tactical changes. New archaeological data on the weaponry. – Arhaeologia Baltica, No. 8, 321 – 327.Yotov 2011: Yotov, Valeri. Byzantine Time Swords (10th-11th centuries) in Romania. – Studia Universitatis Cibiniensis (Series Historica), No. 8(1), 35 – 45.Електронни ресурси:Der „Sábel Karls des Großen“ – https://www.europeana.eu/en/item/15502/SK_WS_XIII_5 (29.05.2023)
Keywords: Ранно средновековие; варяги; късни номади; Балкани; Византия; Първо българско царство; военно дело