In Augustinum: Максимин, епископ на Дуросторум, и дебатът му с Августин (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Публикацията представя един ден от живота на Максимин, епископ на Дуросторум. Целта ни е чрез съпоставяне на Максимин и Августин Блажени и анализиране на достигналата до нас информация за проведения между тях дебат да допълним образа на арианските епископи от Балканите и тяхното значение в процеса на формиране на Църквата като институция през IV и V в. Библиография:Извори:Augustine, Collatio cum Maximino Arianorum episcopo. – In: Sancti Aurelii Avgvstini contra Arrianos opera, ed. Pierre Marie Hombert. [Corpus Christianorum Series Latina 87А] (Brepols, 2009), 383 – 470.Augustinus, SermoArrianorum =Antiarianische Schriften: Contra sermonem Arrianorum. Collatio cum Maximino Arrianorum episcopo. Contra Maximinum Arrianum. – In: Augustinus Werke, ed. and tr. Hermann Josef Sieben. [Zweisprachige Ausgabe 48 H] (Paderborn, 2008).Augustine of Hippo, Contra Maximinum Haereticum Arianorum Episcopum. – In: Patrologia Latina, ed. Jaques-Paul Migne, 42] (Paris, 1886), 743 – 814.Augustine, Arianism and Other Heresies intr., transl. and notes Roland Teske, ed. John E. Rotelle [The Works of Saint Augustine, vol. 18] (New York, 1995).Dissertatio Maximini contra Ambrosium – In: Kauffmann, F. (tr.), Aus der Schule de Wulfila, Texte und Untersuchungen zur altegermanidchen Religiousgeschichte. Texte 1 (Strasburg, 1899).Scolies Ariennes sur le concile d’Aquilée, ed. R. Gryson [Sources chrétiennes 267] (Paris, 1980), 237 – 251.The Theodosian Code and Novels and the Sirmondian Constitutions. Transl., comment., glossary, bibl. Clyde Pharr (Princeton University Press, 1952)Литература:Герджикова 2022: Герджикова, Златомира. Арианските епископи от Балканите. – Бюлетин „Наследство БГ“ – Научни известия, съст. Емануел Мутафов, No. 3, 66 – 73.Герджикова 2022: Герджикова, Златомира. Паладий от Рациария – арианският глас от Балканите. В: Гласови и слике. Облици комуникациjе на средньовековном Балкану (IV – XVI век) (ур. Любомир Максимович). Београд, 19 – 41.Barnes 2023: Barnes, Michel. Augustine and Nicene Theology. Essays on Augustine and the Latin Argument for Nicaed. Eugene, OR.Barnes 1995: Barnes, Michel. Augustine in Contemporary Trinitarian Theology. – Theological Studies, No. 56, 237 – 250.Bonner 1963: Bonner, Gerald. St. Augustine of Hippo: Life and Controversies. Philadelphia Westminister Press.Bardenhewer 1962: Bardenhewer, Otto. Geschichte der Altkirchlichen Literatur, vol. 4. Parmstadt.Courcelle 1965: Courcelle, PierrePaul.Histoire littéraire grandes invasion germaniques. Paris.Gerber 2012: Gerber, Chad Tyler. The Spirit of Augustine’s Spirit Theolog. Conceptualizing Augustine’s Pneumatology. London.MacLynn 1996: MacLynn, Neil. From Palladius to Maximinus: Passing the Arian Torch. – Journal of Early Christian Studies, No. 4, 477 – 493.Mathisen 1999: Mathisen, Ralph W. Sigisvult the Patrician, Maximinus the Arian, and Political Stratagems in the Western Roman Empire ca. 425 – 440. – Early Medieval Europe, No. 8/2, 173 – 196.Mathisen 2004: Mathisen, Ralph W. Priests, Bishops, and Monks: Military Chaplains in the Roman Empire. In: The Sword of the Lord. Military Chaplains from the First to the Twenty-First Century (ed. Doris L. Bergen). Notre Dame, 3 – 28.Mathisen 2014: Mathisen, Ralph W. Barbarian ‘Arian’ clergy, church organization, and church practicesin. In: Arianism: Roman Heresy and Barbarian Creed (eds. G. Berndt, R. Steinacher). Ashgate, 145 – 192.Meslin 1967: Meslin, Michel. Les Ariens d’Occident: Paris, 335 – 430.Nuffelen 2011: Nuffelen, Peter Van. The Rhetoric of Rules and the Rule of Consensus. In: Episcopal elections in Late Antiquity (eds. J. Leemans, P.v. Nuffelen, Sh.W.J. Keough, C. Nicolaye). DeGruyter, 243 – 258.Parvis 2020: Parvis, Paul. Whistling in the Exegetical Dark: The Latin Pseudo-Origen Commentary on Job. – Studia Patristica, No. 100, 237 – 246. Revillout 1850: Revillout, Charles Jules. De l’arianisme des peoples germaniques qui evahi l’empire Romain. Paris.Sumruld 1994: Sumruld, William. Augustine and the Arians. The Bishop of Hippo’s Encounters with Ulfilian Arianism. Associated University Press, London and Toronto.Thompson 1966: Thompson, Ernest A. The Visigoths in the time of Ulfila. Oxford Clarendon Press. Teske 2009: Teske, Ronald. Augustine of Hippo: Philosopher, Exegete, and Theologian. A Second Collection of Esseys. Marquette University Press.Whelon 2018: Whelan, Robin. Being Christian in Vandal Africa. The Politics of Orthodoxy in the Post-Imperial West. Oukland.Zeiller 1918: Zeiller, Jacques. Les origines chrétiennes dans les provinces danubiennes de l’Empire romain. Paris
Keywords: Късна античност; Балкани; арианство