Нематериално културно наследство, културен пейзаж, синергия (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията се занимава с примера на полската кандидатура (2021 г.) за традицията на килима от цветя по повод процесията за Corpus Christi в Световната представителна листа на нематериалното културно наследство. Полското досие за Corpus Christi е прекрасно доказателство за свързан с нематериалното културно наследство документ, в който се отчита както креативната субстанция на човешкия фактор, така и природната даденост като участващи активно в моделирането на интегралната ценност на елемента, свързани с процесите на идентификация. Библиография:Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage, 1972. Art.1. – https://whc.unesco.org/en/conventiontext/Krastev 2009: Cultural Heritage: Education – Science – Preservation, integrated in tourism (Heritage: ESPRIT), ed. Todor Krastev. Varna: LiterNet, 2009.Picard 2002: Picard, Robert G. European cultural heritage (Volume II): a review of policies and practice, ISBN 92-871-4867-8.Velkov 2009: Velkov, Miroslav. Cultural landscapes – a type of integral heritage (Chapter 3.5.). – Cultural Heritage: Education – Science – Preservation, integrated in tourism (Heritage: ESPRIT), ed. Todor Krastev. https://liternet.bg/publish25/m_velkov/kulturnite.htm, © LiterNet Online Publishing House.
Keywords: Нематериално културно наследство; културен пейзаж; синергия; номинация на Corpus Christi