Използването на минералните води в България като фактор за развитие на общините (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Основна цел на това проучване е анализ на използването на минералните води в България като фактор за развитие на общините, повишаване качеството на живот на местните жители и развитие на свързания с минералните води туризъм. Изследването се основава на данни от стратегически документи на общини, интервюта с техни представители, местни жители и представители на местния бизнес. Актуалността на темата произтича от факта, че управлението на минералните води се сблъсква с редица проблеми, които създават пречки пред рационалното им използване. Резултатите показват, че тези проблеми са свързани главно с административните процедури и институциите, отговорни за минералните води, както и с нормативните изисквания. Основната препоръка е, че за да се използва пълноценно ресурсът на минералните води, са необходими цялостен управленски подход, национална стратегия, политика и инвестиции, които да решат идентифицираните проблеми както на макро-, така и на местно ниво. Библиография:Александрова 2023: Александрова, Нина. От едно водно находище в София се изливат по 8 литра в секунда в канализацията, 22.03.2023. Available at: https://kmeta.bg/%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%be%d1%89%d0%b5-%d0%b2-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%b8%d0%b2/Билярска 2018: Билярска, Радостина. Експерти: Необходим е Закон за минералните води и инвестиции за стопанисване на изворите. Available at: https://bnr.bg/horizont/post/100950466/eksperti-po-vodite-neobhodim-e-zakon-za-mineralnite-vodi-i-investicii-za-stopanisvane-na-izvoriteГенчева 2023: Генчевa, Боряна. Звезден сезон за българските спа курорти – нови луксозни хотели, повече туристи и по-високи цени, В-к Капитал, май 2023 г. Available at: https://www.capital.bg/biznes/turizum/2023/05/20/4480414Динева 2022: Динева, Детелина. Обсъждат разработване на стратегия за използването на минералните води в България. 19.07.2022. Available at: https://www.iskra.bg/obsazhdat-razrabotvane-na-strategia-za-izpolzvaneto-na-mineralnite-vodi-v-balgaria/Експлика-Глобал Метрикс 2019: Експлика-Глобал Метрикс ДЗЗД (2019). Здравен туризъм. Продуктов анализ. Available at: https://www.tourism.government.bg/sites/tourismЖиков 2023: Жиков, Георги. Държавна стратегия за минералните извори поиска видински депутат. 17.01.23. Available at: https://bnr.bg/vidin/post/101765572/diskusia-za-mineralnite-izvori-se-provede-v-narodnoto-sabranieИванова 2023: Иванова, Венелина. България може да се издържа само от минералните ни води, 15.07.2023. Available at: https://www.bta.bg/bg/news/economy/490238-balgariya-mozhe-da-se-izdarzha-samo-ot-mineralnite-ni-vodiСтоянов 2023: Стоянов, Никола. Съдбата на минералните бани беше обсъдена на кръгла маса 26.01.23.  Available at: https://bnr.bg/sofia/post/101770479/sadbata-na-mineralnite-bani-beshe-obsade%adna-na-kragla-masaBennett et al. 2004: Bennett, Michelle, King, E.M. Brian, Milner, Laura. The health resort sector in Australia: A positioning study. Journal of Vacation Marketing, 10(2), 122-137. DOI: 10.1177/135676670401000203Butler 1980: Butler, W. Richard. The concept of a tourist area cycle of evolution: Implications for management of resources. Canadian Geographer, XXIV, 1, 1980, 5-12. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1541-0064.1980.tb00970.xCheshemdzhiev 2021: Chesmedzhiev, Krassimir. Geothermal energy in Bulgaria? Yes, but be careful with mineral water, 12.08.2021 г. Available at: https://www.bloombergtv.bg/a/57-bloomberg-tv-bulglaria-intervyu/96759-promyana-v-temperaturata-na-termo-mineralnite-vodi-do-promeni-fizikohimichniya-sastavCohen & Bodeker 2008: Cohen, Mar, Bodeker, Gerard (Eds.). Understanding the Global Spa Industry. Amsterdam: Elsevier.Smith & Puczko 2008: Smith, Melanie, Puczko, Laszlo. Health and Wellness Tourism. London: Routledge.Tabacchi 2010: Tabacchi, H. Mary. Current Research and Events in the Spa Industry. Cornell Hospitality Quarterly, 51(1), 102-117. https://doi.org/10.1177/1938965509356684Онлайн документи:Закон за водите. Available at: https://lex.bg/laws/ldoc/2134673412/Министерство на околната среда и водите. Available at: https://www.moew.government.bg/bg/vodi/mineralni-vodi/mineralni-vodi/Наредба № 1 от 10.10.2007 г. за проучване, ползване и опазване на подземните води. Available at: https://lex.bg/laws/ldoc/2135569070Национален концесионен регистър, Available at: https://nkr.government.bg/ConcessionsНационална стратегия за устойчиво развитие на туризма в Република България, 2014-2030 г. Актуализирана версия 2017 г. Available at: https://www.tourism.government.bg/sites/tourism.government.bgОт „божата баня“ до балнеолечебницата. Available at: https://www.google.com/search?q=https://www.palacesofhealth.com/bgПлан за развитие на здравен туризъм за периода 2022-2025 г. Available at: https://www.tourism.government.bg/sites/tourism.government.bg/filesРешение на МС № 153 от 24 февруари 2012 г. за обявяване Списък на курортите в Република България и определяне на техните граници. Available at: http://www.dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV
Keywords: минерални води; общини; България; здравен туризъм; проблеми