Бенчмаркинг на антропометрични показатели, базиран на плувни занимания (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Цел на проучването бе установяване и оценка нивото на двигателно развитие, базирайки се на проследяване на антропометрични показатели: ръст, тегло и гръдна обиколка чрез организиране на системни занимания по плуване на деца в начален етап на основната образователна степен. Бенчмаркинг-анализът на резултатите от обучението е осъществен в рамките на една учебна година. Предмет на анализа е влиянието на началното обучение по плуване, върху здравословното състояние и двигателно развитие при 7 – 8-годишни деца. Обект на изследване е динамиката в антропометричните показатели в процеса на обучение по плуване, както проследяване на специфични индикатори, измерени чрез обективни инструменти, систематизирането и анализа им. Изследователски контингент са 30 деца, на 7 – 8-годишна възраст, редовно посещаващи занимания по плуване на басейн „V-Gym Fitness & SPA“ в гр. София. Научно обоснованите изводи позволяват да бъде установено влиянието на двигателната подготовка на учениците върху динамиката на антропометричните им показатели: ръст, тегло и гръдна обиколка посредством системни плувни занимания. В периода от 01.09.2023 до 01.05.2024 г. бе проведено измерване на двигателния потенциал на ученици от начален етап на основната образователна степен в условията на учебно-тренировъчни плувни занимания. За извеждане взаимовръзката между индикаторите е приложен анализ на динамиката чрез математико-статистическа обработка. Библиография:Нешева 2023: Нешева, Ирина. A wellness tооl to perform healthy lifestyle practices In the Bulgarian school system. Национално издателство Аз Буки МОН Сп. „Стратегии на образователната и научна политика“ С. том 31, номер 5, 560-572, ISSN 1314–8575 (Online); ISSN 1310–0270 (Print) – 0.2 (2022) Impact factor/ Q4 (2022) Rank by JCI, https://doi.org/10.53656/str2023-5-7-welAngelova 2023: Angelova, Petia. Overview of the research activity of the department of physical education and sports at trakia university Trakia Journal of Sciences, Vol. 21, Suppl. 1, 420-424, Trakia University, Available online at: http://www.uni-sz.bg ISSN 1313-3551 (online) doi: 10.15547/tjs.2023.s.01.070Angelova 2021: Angelova, Petia. Rоle of respiratory rehabilitation in patients recovering from coronavirus infection covid-19 Trakia Journal of Sciences, Vol. 19, Suppl. 2, 29-32, Copyright © 2021 Trakia University Available online at: http://www.uni-sz.bg ISSN 1313-3551 (online) doi: 10.15547/tjs.2021.s.02.006Angelova 2021а: Angelova, Petia. Study and comparative analysis of body weight indicator data in women students Trakia Journal of Sciences, Vol. 19, Suppl. 1, 654-658, Copyright © 2021 Trakia University Available online at: http://www.uni-sz.bg ISSN 1313-3551 (online) doi: 10.15547/tjs.2021.s.01.100Dimitrova 2020: Dimitrova, Bistra. Relation ships between education and innovations in the recreation Industry in Bulgaria. DOI: 10.15547 / tjs.2019.02.007. Trakia Journal of Sciences, Vol. 18, No 2, 2020, 143-149, ISSN: 1313-3551 (online). Available at: http://tru.uni-sz.bg/tsj/Vol.18Dimitrova 2019: Dimitrova, Bistra. Quality assessment about standards for wellness services and certified skills of specialized staff. DOI: 10.15547 / tjs.2019.02.007. Trakia Journal of Sciences, Vol. 17, No 2, 2019, 143-149, ISSN: 1313-3551 (online). Available at: http://tru.uni-sz.bg/tsj/Vol.17Dimitrova 2019.a: Dimitrova, Bistra. New smart educational model ‘Wellness instructor’. Monograph. Ed. Avangard Prima, Sofia, first edition. ISBN: 978-619-239-150-8Ignatova 2018: Ignatova, Darinka. The effects of swimming on preschool children with spinal abnormalities, 17th International Balkan Society for Pedagogy and Education /BASOPED/ Conference ‘Traditions and innovations in the education of the Balkan countries’, ISBN 978-954-326-370-7, Sofia, 207-212.Ignatova 2021: Ignatova, Darinka. Specificity of the motor potential for achieving Scholar Wellness, Trakia Journal of Sciences, Vol. 19, Suppl. 1, 867 873, ISSN 1313-3551 (online), Trakia University doi: 10.15547/tjs.2021.s.01.136, Available online at: http://www.uni-sz.bgIgnatova & Iliev 2023: Ignatova, Darinka, Alexander Iliev. Current methods and models combining nutritional regimes with motor activity. International Scientific Journal of Innovation “Smart Innovations in the Recreational (Wellness) Industry and Niche Tourism”, ISSN: 2603-4921, 05 (1-2), 08 14, https://scjournal.globalwaterhealth.org/wp-content/uploads/2024/02/2.IGNATOVA_ILIEV_p.7-13_2023.pdfNesheva 2023а: Nesheva, Irina. Pregnancy and wellbeing. Trakia Journal of Sciences, Sofia. Volume 21, Supplement 1, Series Social Sciences, 231-235, doi: 10.15547/tjs.2023.s.01.039 ISSN 1313-7069 (print), ISSN 1313-3551 (online)Nesheva 2022: Nesheva, Irina. Social benefits of Wellness motor activities for women with normal pregnancy. International Scientific Journal of Innovation “Smart Innovations in the Recreational (Wellness) Industry and Niche Tourism”. Vol. 4, Is. 1-2, ISSN: 2603-4921, 22-27.
Keywords: двигателно развитие; бенчмаркинг-анализ; антропометрични показатели; учебно-тренировъчни плувни занимания