Светец Троеручник в Еркеч? (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията се занимава изображения надписи върху камбана от 1880 г., която се намира църквата „Св. Параскева“ на с. Козичино (Еркеч), Бургаско. Авторът предлага хипотеза за нейния произход, като съпоставя вече известни факти за историята на селото. Най-интересно изображението на светец три ръце върху камбаната, каквото другаде православната иконография не се открива. Като се търсят паралели, житийни основания иконографска логика, тук се предлага хипотеза за идентификацията на светеца. Библиография:Георгиев, Георги. Еркечаните и техният говор. – В: Известия на Семинара по славянски филологии при Университета София, книга 2. София, 1907, 133-200.Гергова, Иванка. Чудесата на Пресвета Богородица в културата на българското Възраждане. София, 2012.Куцаров, Петър. Еркеч. Бургас, 2001.Найдеонова, Горица. Година – живот – история. Битие и разпад на една традиционна култура през погледа на етномузиколога. София, 2023.Rëklaitis 1958: Rëklaitis, Polivas. Sv. Kazimiero koplyčia Vilniuje (II). Aidai 4 (April 1958). (109).
Keywords: Еркеч; Троеручица; триръкост; св. Йоан Дамаскин; иконография