Проучвания на античните техники на металообработка: предварителни наблюдения (Научни известия „Наследство БГ“, 2024)
Статията анализира древни техники за обработка на метал с фокус върху техниките на гранулация и филигран. Разгледани са различни бижута от Старозагорско и Пловдивско, за да се установят приликите и разликите. Изследванията показват, че телта, използвана за украса на бижутата, не е произведена чрез изтеглянето на метала, а чрез валцуване на метална лента. Въз основа на резултатите от изследването бяха проведени експериментални тестове за получаване на гранулация и филигран. Тези експерименти показаха, че много различни фактори трябва да се вземат предвид при производството на бижута. Резултатите от експериментите служат като основа за отговор на въпроса кои техники за запояване са използвани в древността или как произведена нишката и какви знания са необходими за работа с техниките. Библиография:Гинев, Г. (1983). Съкровището от Кралево. Издателство Български художник. София.Китов, Г.  (1994). Долината на царете Казанлъшката котловина.. - Анали 2 / 3, 46-76.Filow, B. (1934). Die Grabhügelnekropole bei Duvanlij in Südbulgarien. Sofia.Filow, B., & Welkow, I. (1930). Grabhügelfunde aus Duvanlii in Süd-bulgarien. Sonderdruck aus dem Jahrbuch des deutschen Archäologischen Institutes 45, 3/4, Berlin.Hachmann, R. (1983). Frühe Phöniker im Libanon. 20Jahre deutsche Ausgrabungen in Kamid el Loz. Ausstellungskatalog Saarbrücken. Mainz.Moesta, H. (1983). Erze und Metalle – ihre Kulturgeschichte im Experiment. Berlin, Heidelberg, New York.Nestler, G., & Formigli, E. (1993). Etruskische Granulation. Eine antike Goldschmiedetechnik. Siena.Ogden, J. (1991). Classical gold wire: Some aspects of its manufacture and use. – Jewellery Studies 5, 95-105.Özşen, I. (2021). Drahtziehen und die dazugehörigen Werkzeuge im Altertum. PhD Dissertation, Kultur-, Sozial- und Bildungswissenschaftliche Fakultät. Berlin. https://edoc.hu-berlin.de/handle/18452/26503 (Accessed 09.04.2023).Roth, H. (1986). Kunst und Handwerk im frühen Mittelalter. Archäologische Zeugnisse von Childerich I. bis zu Karl dem Großen. Stuttgart.Tolstikow, W., & Trejster, M. (1996). Der Schatz aus Troja: Schliemann und der Mythos des Priamosgoldes. Ausstellungskatalog Moskau 1996/97. Stuttgart, Zürich.Williams, D., & Ogden, J. (1994). Greek Gold. Jewellery of the classical world. Verona.Wolters, J. (1983). Die Granulation. Geschichte und Technik einer alten Goldschmiedekunst. München.Wolters, J. (1987). Filigran. In: Reallexikon der deutschen Kunstgeschichte. Band 8 Fensterrose – Firnis. München, 1062 – 1183.
Keywords: занаятчийски умения; гранулация; филигран