Сребърни монети от антични градове Егейска Тракия представени чрез XRF анализ (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Проучването има за цел да анализира качеството на сребърната сплав, използвана за монетосеченето, чрез неинвазивна оценка на елементния състав на монетите. По време на началния етап бяха изследвани общо 96 сребърни монети с помощта на преносим XRF апарат. Количествени данни бяха получени само за 44 монети и резултатите са представени тук. Особено внимание заслужават предварителните аналитични данни, получени от монети от сребърни сплави, произхождащи от три известни града Егейска Тракия – Абдера, Дикая и Маронея. Разгледани са и примери от монети, за които се предполага, че са емитирани в Неаполис. Елементният състав разкрива наличието на сребро (Ag), мед (Cu), олово (Pb), злато (Au), както и следи от платина (Pt), желязо (Fe), титан (Ti). Предварителните данни показват постоянна наличност на сребро от края на VI до II в. пр. Хр., с някои данни за дългосрочна девалвация. Библиография:Galani-Krikou, M., Tasaklaki, M., & Tselekas, P. (2015). Νομισματοκοπία της Ζώνης, Αρχαία Ζώνη IVa . Komotini.IThrAeg. Loukopoulou, Louisa, Antigoni Zournatzi, Marina-Gabriella Parissaki, Selene Psoma, Ἐπιγραφὲς τῆς Θράκης τοῦ Αἰγαίου μεταξὺ τῶν ποταμῶν Νέστου καὶ Ἕβρου (Νομοὶ Eàv0nc, Poôonnç каї Eßpou). Athens 2005.Papaevaggelou-Genakos, K. (2000). H νομισματοκοπία της Νεαπόλεως. PhD Dissertation, Faculty of Archeology. Thessaloniki.Papastamataki, A., et al. (2001). Ένα άγνωστο μεταλλείο στη Μαρώνεια Κομοτηνής. In: Archaeometry Issues in Greek Prehistory and Antiquity (eds. Yannis Bassiakos, Eleni Aloupi, Yannis Facorellis). Athens Hellenic Society of Archaeometry and Society of the Messenian Archaeological Studies, 617-631.Triantafyllos, D. (2009). Θράκη από τον Νέστο ως τον Έβρο πριν και μετά τον ελληνικό αποικισμό. In: Greeks and Thracians in Coastal and Inland Thrace During the Years Before and After the Great Colonization (eds. Zisis Bonias, Jacques Perreault). Thasos, 187-204.Triantaphyllos, D., & Tasaklaki, M. (2012). κεραμική από δύο αρχαϊκά νεκροταφεία της Αιγαιακής Θράκης.. In: Archaic pottery of the Northern Aegean and its Periphery (700-480 BC) Proceedings of the Archaeological Meeting Thessalonki, 19-22 May 2011 (eds. Michalis Tiverios, Vasiliki Misailidou-Despotidou, Eleni Manakidou, Anna Arvanitaki). Thessaloniki, 475-488.Vavelidis, M., Gialoglou, G., Wagner, G. A., & Melfos, V. (1996). Σκαπτή Ύλη: Ένα αρχαίο μεταλλείο χρυσού στην τοποθεσία Μάνδρα Καρή, Παλιάς Καβάλας. Proceedings, 2nd Symposium Hellenic Archaeometric Society, Thessaloniki, 23-35.Chryssanthaki-Nagle, K. (2007). L’Histoire monétaire d’Abdère en Thrace (VIe s.av. J.-C. – IIe s. ap. J.-C.), ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 51. Athènes.Corpus Numorum. https://www.corpus-nummorum.eu/.Fornadel, A., Spry, P., Melfos, V., Vavelidis, M., & Voudouris, P. (2011). Is the Palea Kavala Bi-Te-Pb-Sb±Au district, northeastern Greece, an intrusion-related system? – Ore Geology Reviews, No. 39, 119-133.Karydas, A., Anglos, D., & Harith, A. (2008). Mobile spectrometers for diagnostic micro-analysis of ancient metal objects. In: In Metals and Museums in the Mediterranean: Protecting, Preserving and Interpreting, Publications of the TEI of Athens, 141-177.Kladouri, N., Skaltsa, S., Gerodimos, T., Pezouvani, K., & Karydas, A. (2023). Microscopic X-ray fluorescence analyses (μ-XRF) of copper-based and silver alloy coins minted in Rhodes, Greece, from the fourth century BCE to the second century CE. - Archaeological and Anthropological Sciences, No. 15: 141. https://doi.org/10.1007/s12520-023-01834-0.May, J. (1965). The Coinage of Dikaia-by-Abdera, c. 540/35-476/5 B.C. - Numismatic Chronicle, No. 5, 1-25.May, J. (1966). The Coinage of Abdera (540-530 BC), Royal Numismatic Society Special Publication 3. London.Melfos, V., Vavelidis, M., & Bogdanov, K. (2003). Occurrence, mineralogy and chemical composition of primary gold from Tertiary ore mineralisations in the Rhodope massif (Greece-Bulgaria). In: Mineral Exploration and Sustainable Development, Proceedings of the Seventh Biennial SGA Meeting on Mineral Exploration and Sustainable Development, Athens, Greece, August 24-28, 2003 (ed. Demetrios G. Eliopoulos). Rotterdam, 1201-1204.Nerantzis, N. (2023). Introduction: Metals Technology in North Aegean Societies - the early steps. In: Forging Values: Metals technologies in the Aegean and beyond from the 4th to the 1st millennium BCE (ed. Nerantzis Nerantzis), Études d’archéologie 20, CReA-Patrimoine. Bruxelles, 13-21.Photos, E., et al. (1989). Precious Metals Extraction in Palaia Kavala, NE Greece, An Archaeometallurgical Attempt to Locate Skapte Hyle. In: International Old World Archaeometallurgy Conference, Der Anschnitt, Heidelberg, Max-Plank-Institut für Kern Physik (eds. Hauptmann, A., Pernicka, E., & Wagner, G. A.), 179-190.Prokopov, I. (2006). Die Silberprägung der Insel Thasos und die Tetradrachmen des „Thasischen Typs“ vom 2.-1. Jh. v. Chr. Griechisches Münzwerk. Berlin.Psoma, S., Karadima, C., & Terzopoulou, D. (2008). The Coins from Maroneia and the Classical City at Molyvoti. A Contribution to the History of Aegean Thrace, ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 62. Athens.Schönert-Geiss, E. (1987). Die Münzprägung von Maroneia, Griechisches Münzwerk, Schriften zur Geschichte und Kultur der Antike 26. Berlin.Schönert-Geiss, E. (1975). Die Münzprägung von Bisanthe, Dikaia, Selyrnhria. Griechisches Münzwerk, Schriften zur Geschichte und Kultur der Antike 13. Berlin.Stos-Gale, Z. A. (2023). A periphery? - The role of Northern Greece in the development of metallurgy in the Bronze Age. In: Forging Values: Metals technologies in the Aegean and beyond from the 4th to the 1st millennium BCE (ed. Nerantzis Nerantzis), Études d’archéologie 20, CReA-Patrimoine. Bruxelles, 53-61.Tasaklaki, M. (2024). Coins. In: A Trading Port in Aegean Thrace: The Molyvoti, Thrace, Archaeological Project (Ancient Stryme), 2013–2015 (eds. Nathan Arrington, Domna Terzopoulou, Marina Tasaklaki, Tom T. Tartaron), Hesperia supplement 54.Tasaklaki, M. (forthcoming a). Reevaluating the Numismatic Legacy of Dikaia Near Abdera: New Insights and Re-dated issues. In: De VETERE PECUNIA, Scripta in honorem Bojana Boric Breskovic.Tasaklaki, M. (forthcoming b). Aegean Thrace and the Ionian Material Koine. Imitations of the Ionian vases produced by local Workshops. In: Mimeseis Ionian cups Thrace between East and West, Mimesis, International colloquium on the Imitation in Ancient Thrace. In Memory of Prof. Olivier Picard (eds. Alienor Rufin Solas, Ivo Topalilov).Tiverios, M. (2008). Greek Colonisation of the Northern Aegean. In: Greek Colonisation. An Account of Greek Colonies and other Settlements Overseas, Vol. 2 (ed. Gocha Tsetskhladze). Leiden-Boston, 1-154.Tzamalis, A. (2000). Some of the acquisitions of the alpha Bank during 2000. – Nomismatika Chronika, No. 19, 12.Vavelidis, M., Christofidis, G., & Melfos, V. (1997). Ancient gold mines near Krinides in Philippi area (Macedonia, N. Greece). Archaeometrie und Tenkmalpflege. Wien, 84-86.Voudouris, P. (2011). Conditions of formation of the Mavrokoryfi high-sulfidation epithermal Cu-Ag-Au-Te mineralization (Petrotagraben, NE Greece). - Mineralogy and Petrology, No. 101.1, 97-113.Voudouris, P., et al. (2011). Mineralogy and geochemical environment of formation of the Perama Hill high-sulfidation epithermal Au-Ag-Te-Se deposit, Petrota Graben, NE Greece. – Mineralogy and Petrology, No. 103.1-4, 79-100.Wagner, G. A., et al. (1986). Archäo-metallurgische Untersuchungen auf Chalkidiki. – Der Anschitt, No. 38.5-6, 166-186.Wagner, G. A., & Weisgerber, G. (1988). Antike Edel- und Buntmetallgewinnung auf Thasos, Der Anschnitt, Beiheft 6. Bochum: Bergbau-Museum.
Keywords: антична нумизматика; гръцки монети; гръцки колонии; антични мини; сребърна сплав