Измерения на другостта: не-гърци сред гърци Аполония Понтика (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Епиграфският материал от Аполония Понтика предлага ценна възможност да се анализира присъствието и акултурацията на негръцко население в милетската колония един сравнително ранен период, V в. пр.Хр. Как да измерим степента, която те са различни от гърците? Статията дава една вероятна реконструкция на процеса на колонизация и на социалната структура на града, като внимателно разглежда и сравнява археологическите, епиграфските и ономастичните свидетелства за гърци и не-гърци в колонията с тези на други градове през класическата епоха. Въз основа на това са направени изводи за съжителството и социалното положение на малоазийското тракийското население един гръцки полис и са очертани методологическите принципи, които могат да се използват при този тип изследвания. Библиграфия:Adiego, I. J. (2007). The Carian Language. Leiden, Boston: Brill.Adiego, I. J. (2007a). Greek and Carian. In: A History of Ancient Greek: From the Beginnings to Late Antiquity (eds. A.-P. Christidis, M. Arapopoulou, M. Chriti). Cambridge University Press.Bäbler, B. (1998). Fleissige Thrakerinnen und wehrhafte Skythen. Nichtgriechen im klassischen Athen und ihre archäologische Hinterlassenschaft. Beiträge zur Altertumskunde, B. 108. Stuttgart und Leipzig: Teubner.Biering, R., Brinkmann, V., Schlotzhauer, U., Weber, B. F. (eds.) (2006). Maiandros. Festschrift für Volkmar von Graeve. München.Blümel, W. (1992). Einheimische Personennamen in Karien. - Epigraphica Anatolica, No. 20, 7-33.Brun, P. (ed.) (2007). Scripta Anatolica. Hommages Pierre Debord. Bordeaux.Brun, P. (2022). L’hellénisation passe-t-elle par le nom ? L’exemple de la Carie aux IVe et IIIe siècles av. J.-C. – Ktèma, no 47: D. Lenfant (ed.). Grecs et non-Grecs de l’empire perse au monde hellénistique, 175-204.Chu, J. J. (2022). Thracians Among Others. A Study of ‘Thracianness’ in Ancient Cross-Cultural Contexts. PhD Dissertation. UC Riverside Electronic Theses and Dissertations. https://escholarship.org/uc/item/55x5d5m3Cohen, B. (ed.) (2000). Not the Classical Ideal: Athens and the Construction of the Other in Greek Art. Leiden, Boston: Brill.Crielaard, J. P. (2009). The Ionian in the Archaic Period: Shifting identities in a changing world. In: Ethnic Constructs in Antiquity. The Role of Power and Tradition (eds. A. M. J. Derks, N. G. A. M. Roymans). Archaeological Studies 13. Amsterdam University Press, 37-84.DeVries, K. (2000). The Nearly Other: The Attic Vision of Phrygians and Lydians. In: Not the Classical Ideal: Athens and the Construction of the Other in Greek Art (ed. B. Cohen). Leiden, Boston: Brill, 338-363. https://archive.org/details/notclassicalidea0000unseDetschew, D. (1976). Die thrakischen Sprachreste. Wien: Österreichische Akademie der Wissenschaften.Ehrhardt, N. (2005). Die Ionier und ihr Verhältnis zu den Phrygern und Lydern. Analyse der literarischen, epigraphischen und numismatischen Zeugnisse. In: Neue Forschungen zu Ionien. Fahri Içik zum 60. Geburtstag gewidmet (eds. E. Schwertheim, E. Winter). Asia Minor Studien 54. Bonn: Rudolf Habelt, 93-112.Ehrhardt, N. (2006). Die karische Bevölkerung Milets. In: Maiandros. Festschrift Volkmar von Graeve (eds. R. Biering). Biering & Brinkmann, 81-89.Ehrhardt, N. (2013). Archaische Vasengraffiti aus dem milesischen Aphrodite-Heiligtum in Oiskus. – In: Petasos. Festschrift für Hans Lohmann (eds. G. Kalaitzoglou, G. Lüdorf). Paderborn: Verlag Ferdinand Schöningh, 119-127.FD III: Fouilles de Delphes, III. Épigraphie. Paris, 1929–.Fraser, P. M. (2000). Ethnics as Personal Names. In: Greek Personal Names: Their Value as Evidence (eds. E. Matthews, S. Hornblower, P. M. Fraser). Proceedings of the British Academy, 104. Oxford: Oxford University Press, 149-157. https://archive.org/details/greekpersonalnam0000unse/page/n7/mode/2upGiuzelev, M. (2002). Ancient Funerary Monuments at Sozopol Archaeological Museum. - Bulletin du Musée National de Bourgas, No. 4, 119-129.Günther, W. (2017). Inschriften von Milet. Band VI. Teil 4. Eine Prosopographie. Berlin-Boston: De Gruyter. https://archive.org/details/mileteineprosopo0000wolf/page/594/mode/2upHerda, A. (2013). Greek (and our) View on the Karians. In: Luwian Identities. Culture, Language and Religion Between Anatolia and the Aegean (eds. A. Mouton, I. Rutherford, I. Yakubovich). Leiden, Boston: Brill, 421-506.Herda, A., Sauter, E. (2009). Karerinnen und Karer in Milet: Zu einem spätklassischen Schüsselchen mit karischem Graffito aus Milet. – Archäologischer Anzeiger, No.2, 51-112. https://publications.dainst.org/journals/aa/54/4731I Aeg. Thrace: Epigraphes tes Thrakes tou Aigaiou: metaxy tôn potamön Nestou kai Hevrou (nomoi Xanthes, Rhodopes kai Hevrou) (eds. L. D. Loukopoulou, M. G. Parissaki, S. Psoma, A. Zournatzi) (2005). Athens.I Eleusis: Clinton, K. (2005-2008). Eleusis. The Inscriptions on Stone. Documents of the Sanctuary of the Two Goddesses and Public Documents of the Deme. 2 vols. in 3 parts. Vivliotheke tes en Athenais Archaiologikes Hetaireias, 236 and 259. Athens.IG I3: Inscriptiones Graecae I: Inscriptiones Atticae Euclidis anno anteriores. 3rd edn. Berlin 1981, 1994.IG II2: Inscriptiones Graecae II et III: Inscriptiones Atticae Euclidis anno posteriores, 2nd edn., Parts I–III (ed. J. Kirchner). Berlin, 1913-1940.IG V.2: Inscriptiones Graecae, V.2. Inscriptiones Arcadiae (ed. F. Hiller von Gärtrin-gen). Berlin, 1913.IGBulg: Inscriptiones Graecae in Bulgaria repertae (ed. G. Mihailov) (1958-1970, 1997). 5 vols. Sofia.IK Heraclea Pont.: Jonnes, L. (1994). The Inscriptions of Heraclea Pontica. With a Prosopographia Heracleotica by Walter Ameling. Inschriften griechischer Städte aus Kleinasien, 47. Bonn.IK Sinope: French, D. H. (2004). The Inscriptions of Sinope. Inschriften griechischer Städte aus Klein-asien, 64. Bonn.Kerschner, M. (2005). Die Ionier und ihr Verhältnis zu den Phrygern und Lydern. Beobachtungen zur archäologischen Evidenz. – In: Neue Forschungen zu Ionien. Fahri Işık zum 60. Geburtstag gewidmet (eds. E. Schwertheim, E. Winter). Bonn, 113-146.LGPN: Lexicon of Greek Personal Names. (eds. P. M. Fraser, E. Matthews, et al.). Vol. I–V. Oxford, 1987–2018.Lenfant, D. (ed.) (2022). Grecs et non-Grecs de l’empire perse au monde hellénistique (Ktèma, no 47).Lewis, D. (2011). Near Eastern Slaves in Classical Attica and the Slave Trade with Persian Territories. – Classical Quarterly, New Series, No. 61/1, 91-113.MAMA VI: Buckler, W. H., Calder, W. M. (1939). Monuments and Documents from Phrygia and Caria. Monumenta Asiae Minoris Antiqua 6. Manchester.Masson, O. (1995). Les noms Daos et Azaretos en Mysie et en Bithynie. – In: Studia in honorem Georgii Mihailov (eds. A. Fol, B. Bogdanov, P. Dimitrov, D. Bojadžiev). Sofia, 325-328.Milet I.3: Kawerau, G., Rehm, A. (1914). Das Delphinion in Milet, Milet 1.3. Berlin.Milet VI.2: Herrmann, P. (1998). Inschriften von Milet. Teil 2, Inschriften n. 407-1019. Milet. Ergebnisse der Ausgrabungen und Untersuchungen seit dem Jahre 1899, VI, 2. Berlin, New York.Ramsey, W. M. (1883). The Cities and Bishoprics of Phrygia. – The Journal of Hellenic Studies, Vol. 4, 370-436.Robert, L. (1973). Sur les inscriptions de Délos. – Bulletin de correspondance helléniques, Supplément 1, 435-489.Rumschied, F. (ed.) (2009). Die Karer und die Anderen. Internationales Kolloquium an der Freien Universität Berlin, 13. bis 15. October 2005. Bonn.SEG: Supplementum epigraphicum Graecum, Leiden, 1923–.Sittig, E. (1911). De Graecorum nominibus theophoris. Halle.Snodgrass, A. M. (1964). Carian Armourers – The Growth of a Tradition. – The Journal of Hellenic Studies, No. 84, 107-118.van Bremen, R., Carbon, J.-M. (eds.) (2010). Hellenistic Karia. Proceedings of the First Conference on Hellenistic Karia, Oxford, 29 June - 2 July 2006. (Ausonius Éditions: Études 28). Bordeaux.Zgusta, L. (1964). Kleinasiatische Personennamen. Prag: Verlag der Tschechoslowakischen Akademie der Wissenschaften.
Keywords: гръцка колонизация; Милет; лидийци; карийци; траки