Видимостта между хилядата могили в Ямболска област (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Проучването изследва влиянието на растителността и ефекта на периферията върху степента на видимост помежду над 1000 могили Ямболска област. Генерирани са два различни варианта на растителна покривка за региона, като видимостта между ямболските могили е сравнена с тази на модел въз основа на терена без растителност. Резултатите от линията на видимост показват, че ямболските могили, разположени върху изолирани възвишения, разполагат с най-добър визуален контрол над заобикалящата ги среда. Калкулирането на растителност с варираща височина между 120 m намалява взаимната видимост по-малко, отколкото калкулирането на растителност с еднородна височина от 10 m. Въпреки че калкулирането на двата модела растителност може да доведе до хаос в класифицирането на могилите по отношение на видимостта, крайните отличаващи се могили остават същите, дори ако калкулацията се добави и гора. Мерките за коригиране на ефекта на периферията имат сравнително слабо влияние върху резултатите, което показва, че площта от 3355 кв. км е достатъчно голяма за изследване на видимостта на регионален ландшафт. Библиография:ASTER Global Digital Elevation Model. n.d. ASTER GDEM. (Accessed 25.06.2024). https://gdemdl.aster.jspacesystems.or.jp/index_en.html.Bakardzhiev, S. (2005). Spasitelni archeologicheski prouchvannia na mogilen nekropol v m. Subev bair pri s. Drazhevo, obshtina Tundzha. – Arheologicheski otkritia i razkopki prez 2004 g. Sofia, 150-153.Buikstra, J., & Charles, D. (1999). Centering the Ancestors. In: Archaeologies of Landscape: Contemporary Perspectives (eds. Wendy Ashmore and Arthur Bernard Knapp). Oxford: Blackwell, 201-228.Connor, S., et al. (2018). Environmental Conditions in the SE Balkans since the Last Glacial Maximum and Their Influence on the Spread of Agriculture into Europe. – Quaternary Science Reviews, No. 68, 200-215.Criado, F. (2013). The Visibility of the Archaeological Record and the Interpretation of Social Reality. In: Interpreting Archaeology (ed. Ian Hodder). London: Routledge, 194-204.Čučković, Z. (2023). Visibility Networks. In: The Oxford Handbook of Archaeological Network Research (eds. Tom Brughmans, Barbara J. Mills, Jessica Munson, Matthew A. Peeples). Oxford: Oxford University Press, 230-247.Fraser, D. (1983). Land and Society in Neolithic Orkney. B.A.R.Gaffney, V., & Stančič, Z. (1991). GIS Approaches to Regional Analysis: A Case Study of the Island of Hvar. David Brown Book Co.Higuchi, T. (1988). Visual and Spatial Structure of Landscapes. MIT Press.Hodder, I. (1986). Reading the Past. Cambridge University Press.Lake, M., & Ortega, D. (2013). Compute-Intensive GIS Visibility Analysis of the Settings of Prehistoric Stone Circles. In: Computational Approaches to Archaeological Spaces (eds. Andrew Bevan, Mark Lake). Left Coast Press, 213-242.Lake, M., & Woodman, P. (2003). Visibility Studies in Archaeology: A Review and Case Study. – Environment and Planning. B, Planning & Design, No. 30/5, 689-707.Llobera, M. (2001). Building Past Landscape Perception with GIS; Understanding Topographic Prominence. – Journal of Archaeological Science, No. 28/9, 1005-1014.Llobera, M. (2003). Extending GIS-Based Visual Analysis: The Concept of Visualscapes. – International Journal of Geographical Information Science: IJGIS, No. 17/1, 25-48.Llobera, M., et al. (2010). Calculating the Inherent Visual Structure of a Landscape (‘total Viewshed’) Using High-Throughput Computing. In: Beyond the Artefact: Digital Interpretation of the Past. Proceedings of CAA2004 Prato, 13-17 April 2004. (eds. Franco Niccolucci, Sorin Hermon). Budapest: Archaeolingua, 1-8.Madry, S., & Rakos, L. (1996). Line-of-Sight and Cost-Surface Techniques for Regional Research in the Arroux River Valley. In: New Methods, Old Problems: Geographic Information Systems in Modern Archaeological Research. (ed. Herbert D.G.Maschner). Carbondale, 104-26.Penske, S., et al. (2023). Early Contact between Late Farming and Pastoralist Societies in Southeastern Europe. – Nature, No. 620/7973, 358-365.Privat, K., et al. (2018). Excavation and Palaeodietary Analysis of Bronze Age Human Remains from Boyanovo, Yambol Province. In: The Tundzha Regional Archaeological Project: Surface Survey, Palaeoecology, and Associated Studies in Central and Southeast Bulgaria, 2009 – 2015 Final Report. (eds. Shawn Adrian Ross, Adela Sobotkova, Julia Tzvetkova, Georgi Nekhrizov, Simon Connor). Oxford, 182-190.Ross, S., et al. (2010). An Interdisciplinary Pilot Project in the Environs of Kabyle, Bulgaria. – Archaeologia Bulgarica, No. 14/2, 69-85.Ross, S., et al. (2012). The Tundzha Regional Archaeological Project: Elhovo 2009 Preliminary Report. Historical Museum Yambol.Ross, S., et al. (2018). The Tundzha Regional Archaeological Project: Surface Survey, Palaeoecology, and Associated Studies in Central and Southeast Bulgaria, 2009 – 2015 Final Report. Oxford: Oxbow Books, Limited.Shanks, M., & Hodder, I. (1995). Processual, Postprocessual and Interpretive Archaeologies. In: Interpreting Archaeology: Finding meaning in the Past (eds. Ian Hodder, Michael Shanks, Alexandra Alexandri, Victor Buchli, John Carman, Jonathan Last, Gavin Lucas). London: Routledge, 3-33.Skov-Petersen, H., & Snizek, B. (2007). To See or Not to See: Assessment of Probabilistic Visibility. In: Agile 2007. 10th AGILE International Conference on Geographic Information Science. Aalborg University Press, 1-12.Sobotkova, A., et al. (2023). Creating Large, High-Quality Geospatial Datasets from Historical Maps Using Novice Volunteers. – Applied Geography 155 (June): 102967. https://doi.org/10.1016/j.apgeog.2023.102967.Sobotkova, A., & Weissova, B. (2019). Locational Analysis of Burial Mounds in the Middle Tundzha River Watershed. Combining Historical Maps with Field Survey and Satellite Image Analysis Data. In: Studia in Honorem Iliae Iliev. (ed. Todor Vulchev). Yambol, 6/9, 161-175.Sobotkova, A., & Weissova, B. (2020). Soviet Topographic Maps and Burial Mounds of the Yambol Province: Digital Workflow for Mortuary Landscape Verification. – Archaeological Prospection, No. 27 (February), 253-262. https://doi.org/10.1002/arp.1769.Tilley, C. (1994). A Phenomenology of Landscape: Places, Paths and Monuments, December.Van Leusen, M. (1999). Line of Sight and Cost SurfaceAnalysis Using GIS. In: Pattern to Process (ed. Martijn Van Leusen). Oxford: Archaeopress, 1-23.Verhagen, P. (2018). Spatial Analysis in Archaeology: Moving into New Territories. In: Digital Geoarchaeology: New Techniques for Interdisciplinary Human-Environmental Research (eds. Christoph Siart, Markus Forbriger, Olaf Bubenzer). Cham, 11-25.Wheatley, D. (1995). Cumulative Viewshed Analysis: A GIS-Based Method for Investigating Intervisibility, and Its Archaeological Application. In: Archaeology and Geographical Information Systems: A European Perspective (eds. Gary R. Lock, Zoran Stančič). London: Routledge, 5-13.Wheatley, D., & Gillings, M. (2000). Vision, Perception and GIS: Developing Enriched Approaches to the Study of Archaeological Visibility. In: Beyond the Map: Archaeology and Spatial Technologies (ed. Gary R. Lock). Volume 321 of NATO Science Series. Ohmsha: IOS Press, 1-27.Williams, H. (1999). Placing the Dead: Investigating the Location of Wealthy Barrow Burials in Seventh Century England. In: Eight Studies of First Millennium AD Burials in Crimea, England and Southern Scandinavia: Papers from a Session Held at the European Association of Archaeologists Fourth Annual Meeting in Göteborg 1998 (ed. Martin Rundkvist). Archaeopress, 57-81.
Keywords: видимост; ландшафтна археология; надгробни могили Ямболска област