Историята на Древна Тракия - поле за методологически експерименти, историографска деконструкция и епистемологична рефлексия (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията оспорва традиционния протоисторически подход към Древна Тракия. Анализът на гръцките митове, представящи траките, независимо от съвременните предразсъдъци, илюстрира интеграцията на древните траки в гръцката образност и история. Особено развит е примерът „тракийската претенция“. Той илюстрира задънената улица на разглеждането на траките като варвари в един грандиозен исторически разказ, доминиран от техните гръцки цивилизовани съседи. Статията обсъжда накратко и някои нови методологии, на кръстопътя на историята, нумизматиката и сравнителната археология, които правят древна Тракия стимулиращ и потенциално новаторски обект за историческо изследване. Библиография:Bayliss, Andrew J. (2014). ‘Artful dodging’, or the sidestepping of oaths. In Sommerstein Allan H., Torrance Isabelle C. (eds), Oaths and swearing in Greece, Berlin, Boston, 240-280.Goossens, Roger. (1932). La date du Rhesos. L’Antiquité classique 1. 1-2, 93-134.Picard, Olivier. (2000). Monnayages en Thrace à l’époque achéménide. In Casabonne Olivier (éd.), Mécanismes et Innovations Monétaires dans l’Anatolie Achéménide – Numismatique et Histoire – Actes de la Table Ronde Internationale d’Istanbul, 22-23 mai 1997, Varia Anatolica 7, De Boccard, Paris, 239-253.Rufin Solas, Aliénor. (2013). L’or et l’argent des aristocraties thraces. Contribution de l’étude des trésors contenant des vases en métal précieux à l’histoire de la région aux IVe et IIIe s. av. J.-C. In Rufin Solas Aliénor (ed.), Armées grecques et romaines dans le nord des Balkans. Conflits et intégration des communautés guerrières, Gdansk, 29-50.Rufin Solas, Aliénor. (2022). Anthropology of war exchanges: a new approach to premodern warrior societies without written literature. In Delev P., Stoyanov T., Yanakieva Sv., Popov Chr., Bozhkova A., Vassileva M., Tzvetkova J., Damyanov J., Ilieva P., Emilov J. (eds), Ancient Thrace: Myth and Reality. The Proceedings of the Thirteenth International Congress of Thracology, September 3-7 2017, Sofia, 297-302.Torrance, Isabelle C. (2012). Oaths and “the barbarian”. In Sommerstein Allan H., Torrance Isabelle C. (eds), Oaths and swearing in Greece, Berlin-Boston, 307-322.
Keywords: протоистория; митография; Атина; съюзи; предмети от благородни метали; монети