(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Към 1914 г. завършва първият етап от формирането на модерната инженерна професия в България, като е поставено началото на организационното развитие на технически специалисти и е създадено национално инженерно-архитектно дружество. След Първата световна война социално-икономическите условия се променят и техническата общност в страната се сблъсква със сериозни предизвикателства. В търсене на решение на проблемите са направени опити за реорганизация на съществуващото дружество и са създадени други професионални асоциации. Настоящата статия показва еволюцията в нагласите и дейностите на тази професионална група през един много динамичен исторически период от 1919 до 1939 г. Въз основа на официални документи и материали от специализирания периодичен печат е направен опит да се даде по-точна оценка на едно явление, което не е достатъчно проучено. Проследени са опитите за намиране на подходящи начини и форми за професионална организация и за защита правата и интересите на българските инженери и архитекти през разглеждания период. Със създаването на Инженерно-архитектурната камара и на Съюза на българските инженери и архитекти през 1937 г. обаче се засилва държавният контрол върху тяхната дейност и автономността на техните организации.