(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Стригилата е древен инструмент, използван по нашите земи за козметични, хигиенни и медицински цели. Обикновено изработена от метал, стригилата има извита, плоска форма и често се използва с масла за почистване на кожата. Тази статия разглежда стригилата като възможен прототип за мобилизация на меки тъкани с помощта на инструменти (IASTM) – терапевтична техника, която използва специализирани инструменти за превенция и лечение на дисфункции на меките тъкани, като белези или сраствания. Целта на IASTM е да подобри мобилността, да намали болката и да насърчи естествените процеси на възстановяване на тъканите на тялото. В медицинската база данни PubMed са налични 135 изследвания, свързани с IASTM. Тази статия анализира наличните изследвания, които сме систематизирали в следните области: литературни прегледи, свързани с ефикасността на IASTM, приложение на IASTM при атлети, терапевтична ефективност и ефекти от мобилизацията на меки тъкани с помощта на инструменти върху мускулно-скелетните свойства.