(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Текстът обявява началото на дигитализацията на недостъпен в течение на повече от три десетилетия архивен фонд от 16-милиметрови киноленти в Музикалнофолклорния архив на Института за изследване на изкуствата, станало възможно благодарение на проекта „Културното наследство в архивите на Института за изследване на изкуствата. Интерактивна карта на изкуствата в България“. Въвеждат се кратки исторически данни за фонда, въз основа на първите цифровизирани и прегледани документи се представят някои характеристики и специфики на съхранените материали и се набелязват проблемните полета, в които може да бъде разглеждано тяхното съдържание. Библиография: Ботушаров 1973: Ботушаров, Любен. Въпроси на каталогизацията на българския музикален фолклор в архива на Института за музикознание при БАН. София, ръкопис. Джиджев 2009: Джиджев, Тодор. Проблеми на документирането и нотирането на народната музика днес. В: Фолклор и съвременност. Сборник статии. София, 24-29. Димов 2016: Димов, Венцислав. Райна Кацарова и най-ранните теренни звукозаписи на традиционна музика от България. – Bulgarian Musicology, No 1, 33-67. Кумичин 2017: Кумичин, Мария. Научната дейност на Тодор Тодоров в контекста на българската музикална фолклористика от втората половина на ХХ век. Дисертация, ИИИзк, Музикален отдел, София. Найденова 2015: Найденова, Горица. Музикалнофолклорните диалекти на Елена Стоин в звук. София. Найденова 2021а: Найденова, Горица. Иван Качулев, музикалните инструменти и звуковата среда. Теренни материали и научно дело. София. Найденова 2021b: Найденова, Горица. Научните архиви на Института за изследване на изкуствата: специфики и някои проблеми при въвеждането им в бази данни. – Bulgarian Musicology, Special Issue, 7-40. Статулов 2021: Статулов, Деян. Персоналните фондове в архив „Екранни изкуства“ в контекста на обществените филмови архиви в България: проблеми и възможности за опазването им. – Bulgarian Musicology, Special Issue, 150-160. Стоин 1981: Стоин, Елена. Музикално-фолклорни диалекти в България. София. Тодоров 2002: Тодоров, Тодор. Васил Стоин. Живот и дело. София. Fügedi 2011: Fügedi, János. The Difference Between the Factual and Dancer’s Inner Reresentation of Movement Rhythm. – In: Proceedings of the 27th Conference. Budapest, 59-69. Fügedi 2015: Fügedi, János. Unheard but Visible – Defining Dance and Music Synchrony in Silent Films. – Acta Ethnographica Hungarica, No 60 (1), 171-183. Nettl 1964: Nettl, Bruno. Theory and Method of Ethnomusicology. New York. Архиви: НА – БАН 1955: НА – БАН, ф. 83, оп. 1, а.е. 41 НА – БАН 1957: HA – БАН, ф. 83, оп. 1, а.е. 58