(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
„Св. Анастасия“ е единственият остров с оцелял манастир по днешната Черноморска граница на България. Запазените там художествени ценности и епиграфски материали са важен източник на информация за историята на морската обител, която все още не е пълноценно изследвана. В статията са представени в нова светлина няколко гръцки надписа, които са интерпретирани погрешно в по-ранните публикации. Направен е и първоначален опис на запазените стенописни фрагменти. Библиография: Ванев 2021: Ванев, Иван. Три писма от остров „Св. Анастасия“ от лятото на 1911 г. – В: Journeys. Art Readings 2020. 2021, София, 329-344. Гергова, Мутафов 2004: Гергова, Иванка, Емануел Мутафов. Стенописите от църквата „Св. Георги Мали“ в Несебър. – Art Studies Quarterly, 1, 2004, 43–55. Геров 2012: Георги, Геров. Несебърската художествена продукция от края на XVI – началото на XVII век. Нови данни. – Art Studies Quarterly, 2, 2012, 20-26. Карайотов 1973: Карайотов, Иван. Страница от историята на малкия остров. – Орбита, 9(217), 3.03.1973, 13. Карайотов 2001: Карайотов, Иван. Неизвестното за манастира „Св. Богородица Фармаколитрия“. – Море, 5-6, 2001, 8-12. Карайотов 2002: Карайотов, Иван. Островният манастир „Св. Богородица Фармаколитрия“. – В: Етнически и религиозни взаимодействия. Годишни научни четения по хуманитаристика – Бургас, 2001. Бургас, 2002, 104-112. Карайотов 2004: Карайотов, Иван. Остров Света Анастасия. Бургас, 2004. Карайотов 2012: Карайотов, Иван. Иконостасът в църквата на остров Света Анастасия. – Морски вестник за морска политика, бизнес и култура, 25.04.2012. Марди-Бабикова 1983: Марди-Бабикова, Велда. Стенописите и иконостаса в църквата „Св. Богородица“ на о. Болшевик. – В: Проучвания и консервация на паметниците на културата в България, Т. II, 1983, 95-97. Мутафов и колектив 2008: Мутафов, Емануел, Иванка Гергова, Александър Куюмджиев, Елена Попова, Елена Генова, Димитриос Гонис. Гръцки зографи в България след 1453 година. София, 2008. Попова 1985: Попова, Диана. Към въпроса за художествено ателие или школа в Несебър от края на ХVІ и началото на ХVІІ в. – Изкуство, 2, 1985, 34-41. Съселов и колектив 1975: Съселов, Димитър, Велда Марди-Бабикова, Янко Керемидчиев. Остров Болшевик. Сгради, архитектура, стенописи и дърворезба. Бунтът на смелите. (Албум), София, 1975. Съселов 1983: Съселов, Димитър. Остров Болшевик-остров музей. – В: Проучвания и консервация на паметниците на културата в България, Т. 2, С., 1983, 83-94. Трифонова 2021: Трифонова, Александра. Икона на св. Анастасия Фармаколитрия с осем житийни сцени. – Art Studies Quarterly, 1, 2021, 13-24. Чилев 1908: Чилев, Петър. Месемврийска кондика (codex). – В: Периодично списание, 1908, 9-10, 608-622. Mavrommatis 1960: Mavrommatis, Theodosios. Τὸ μοναστήρι τῆς Ἀγίας Ἀναστασίας τῆς Φαρμακολύτριας τὸ εἰς Εὔξεινον Πόντον. – Ἀρχεῖον τοῦ Θρακικοῦ Λαογραφικοῦ καὶ Γλωσσικοῦ Θησαυροῦ, τόμος 25, 1960, 201-216.