(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
В статията са разгледани възможностите, които дава въвеждането на технологиите за виртуална реалност в сферата на културноисторическото наследство. Направен е преглед на настоящото състояние и е предложена методология за създаването на такива приложения в съвместна екипна работа между ИТ, КИН и други специалисти. Библиография: Георгиев 2020: Георгиев, Емил. Влязоха ли българските музеи крак времето, Сега, 11 дек. 2020, https://www.segabg.com/category-observer/vlyazoha-li-bulgarskite-muzei-krak-vremeto Bozzelli, Raia, Ricciardi et al. 2019: Bozzelli, G., Raia, A., Ricciardi, S., De Nino, M., Barile, N., Perrella, M., Tramontano, M., Pagano, A., Palombini, A. An Integrated VR/AR Framework for User-centric Interactive Experience of Cultural Heritage: The ArkaeVision Project. Digital Applications in Archaeology and Cultural Heritage. 2019 Dec. 1;15:e00124. Fassi et al. 2016: Fassi, F. et al. VR for Cultural Heritage. In: International Conference on Augmented Reality, Virtual Reality and Computer Graphics. Springer, Cham, 2016. Ings 2021: Ings, Simon. How the Pandemic is Revolutionising Art Galleries and Museums, NewScientist, 3 February 2021, https://www.newscientist.com/article/mg24933202-100-how-the-pandemic-is-revolutionising-art-galleries-and-museums/ ISO 9241-210:2019: ISO 9241-210:2019 Ergonomics of Human-system Interaction — Part 210: Human-centred design for interactive systems, Publication date: 2019-07, https://www.iso.org/standard/77520.html Machidon, Duguleana, Carrozzino et al. 2018: Machidon, Octavian, Mihai Duguleana and Marcello Carrozzino, Virtual Humans in Cultural Heritage ICT Applications: A Review, Journal of Cultural Heritage, Volume 33, 249-260. Poux, Valembois, Mattes et al. 2020: Poux, F., Valembois, Q., Mattes, C., Kobbelt, L., Billen, R. Initial User-Centered Design of a Virtual Reality Heritage System: Applications for Digital Tourism. Remote Sensing. 12(16):2583. https://doi.org/10.3390/rs12162583 Southall, Marmion, Davies 2019: Southall, Helen, Maeve Marmion and Andrew Davies. Adapting Jake Knapp’s Design Sprint Approach for AR/VR Applications in Digital Heritage. Augmented reality and virtual reality. Springer, Cham, 59-70. Интернет източници: Bulgarian Archaeological Institute with Museum: 3D виртуална разходка на НАИМ при БАН, http://naim.bg/bg/tour/ Military Museum: Виртуален музей на Национален военноисторически музей, https://militarymuseum.bg/virtualen-muzei/ National Library: Националната библиотека „Св.св. Кирил Методий“, Портал „Виртуална галерия“, http://nationallibrary.bg/wp/?page_id=10067, https://tourmake.it/bg/tour/5ffa27a34717b6a4897d31818b1e84b4 National Museum of Natural History: National Museum of Natural History, Bulgarian Academy of Sciences Национален природонаучен музей към Българска академия на науките, Виртуална разходка https://my.matterport.com/show/?m=igvaES2BjBi&f=0 Sofia Library: СЕРДИКА - Дигитална платформа на Столична библиотека, https://serdica.libsofia.bg/ Google Street View: Google, What is Street View? https://www.google.com/streetview/ , https://artsandculture.google.com/search/streetview?project=natural-history Louvre: TheLouvre,VirtualTour,PLATFORM: YouVisit, Accessible on Web VR/iOS/Android, http://www.youvisit.com/tour/louvremuseum MatterPort: MatterPort, Official Website, How MatterPort Works, https://matterport.com/how-it-works National Museum of Computing: UK’s National Museum of Computing, PLATFORM: Matterport (any device) https://my.matterport.com/show/?m=Vz8kCqGRjQA OpenXR: Open XR official website, https://www.khronos.org/openxr/ TombofPharaohRamsesVI: TheTombofPharaoh RamsesVI, EgyptianTourism Authorityand Cairo-based studio VRTEEK, https://my.matterport.com/show/?m=NeiMEZa9d93&mls=1 TourMake: TourMake official website, Pricing and functionalities, https://tourmake.net/en/prices YouVisit: YouVisit official website, Help Home Guides Platform, Supported Content, Last Updated: August 15, 2019 https://youvisit.drift.help/article/supported-content/