(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Изследването разглежда обектите на природното наследство като елемент на социалноекологичната система и изяснява теоретичната основа за приложение на екосистемния подход при идентифициране на обектите на природното наследство от национално значение. Изяснен е процесът на формиране на представата за природно наследство чрез проследяване на единството между място, време и ценност. Предложена е дефиниция на понятието „природно наследство“ в този контекст. Посочени са основанията природното наследство да бъде изследвано като източник на културни екосистемни услуги за рекреация и туризъм. Разгледани са някои важни терминологични особености, които имат ключово значение за прилагането на екосистемния подход за оценка на културните екосистемни услуги, предоставяни от природното наследство. Библиография: Василева 2018: Василева, Ваня. Природни туристически ресурси на България, Шумен. Георгиев 2005: Георгиев, Георги. Критерии и индикатори за рекреационна оценка на биологичното разнообразие на защитените територии в България, Проблеми на географията, кн. 3-4, BAN, София, България, 65-68. Гурков и колектив 2013: Гурков, Росен, Галев, Емил, Перчиклийски, Григор и Иван Голомехов. Европейска Конвенция за Ландшафта. Въвеждане в България Агенция "Дейта-СПП", София, 1-25. ЕКЛ 2005: Европейската конвенция за ландшафта. ДВ бр. 22 от 15 март 2005. Николова и колектив 2020: Николова, Марияна, Недков, Стоян и Биляна Борисова. Природно наследство и рекреационни екосистемни услуги, SocioBrains, Issue 66, 1-8. http://sociobrains.com/ Попова 1993: Попова, Георгиева. Природни рекреационни ресурси, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 1 127. Томова, Борисова 2018: Томова, Катрин и Биляна Борисова. Биосферните паркове по програмата „Човекът и биосферата“ на ЮНЕСКО като инструмент за регионално развитие и осъзнаване на пълния набор от екосистемни услуги (на примера на Централен Балкан). Годишник на СУ „Св. Климент Охридски“, кн. 2, том 110. 123-144. Тончева 2014: Тончева, Тодорка. Влияние на биоразнообразието върху развитието на туризма, Авангард Прима, София, 1-98. De Groot et al. 2002: de Groot, Rudolf, Matthew Wilson and Boumans Roelof. A Typology for the Classification, Description and Valuation of Ecosystem Functions, Goods and Services. Ecological Economics 41 (3), 393-408. Haines-Young, Potschin 2013: Haines-Young, Roy and Marion Potschin. Common International Classification of Ecosystem Services (CICES) V 4.3: Consultation on Version 4, August-December 2012. EEA Framework Contract No EEA/IEA/09/003, Available from https://biodiversity.europa.eu/maes/common-international-classification-of-ecosystem-services-cices-classification-version-4.3. Haines-Young, Potschin 2017: Haines-Young, Roy and Marion Potschin. Common International Classification of Ecosystem Services (CICES) V5.1 and Guidance on the Application of the Revised Structure. Available from www.cices.eu. Havinga, Bogaart, Hein, Tuia 2020: Havinga Ilan, Patrick Bogaart, Lars Hein and Devis Tuia. Defining and Spatially Modelling Cultural Ecosystem Services Using Crowdsourced Data, Ecosystem Services, Volume 43, June 2020, 101-091. Georgiev 2006: Georgiev, Georgi. Nyakoi problemi na rekreatsionnoto usvoyavane na zashtitenite teritorii v Balgariya http://oldweb.ltu.bg/jmsd/files/articles/14/14-29 _G_Georgiev.pdf Gordon 2018: Gordon, John. Geoheritage, Geotourism and the Cultural Landscape: Enhancing the Visitor Experience and Promoting Geoconservation, Geosciences, 8 (4), 136 https://doi.org/10.3390/geosciences 8040136 Ihtimanski et al. 2020: Ihtimanski Ivo, Stoyan Nedkov and Lidiya Semerdzhieva. Mapping the Natural Heritage as a Source of Recreation Services at National Scale in Bulgaria, One Ecosystem 5, https://doi.org/10.3897/oneeco.5.e54621 Nedkov et al. 2021: Nedkov, Stoyan, Mariana Nikolova, Radenka Mitova, Bilyana Borisova, Dessisslava Hristova, Lidiya Semerdzhieva, Miglena Zhiyanski and Hristina Prodanova. Prioritization of Ecosystem Services Related to the Natural Heritage in Bulgaria, JBGS, Pentsoft, (in print). Nikolova et al. 2021: Nikolova Mariana, Stoyan Nedkov, Bilyana Borisova, Velimira Stoyanova and Radenka Mitova. Cultural Ecosystem Services Provided by Natural Heritage Sites in Karst Territories of Smolyan Region, Bulgaria (in this volume). Osipova et. al. 2014: Osipova, E., Wilson, L., Ralph Blaney, Yachuan Shi, Max Fancourt, Strubel, M., Salvaterra, T., Brown, C. and B. Verschuuren, The Benefits of Natural World Heritage: Identifying and Assessing Ecosystem Services and Benefits Provided by the World’s Most Iconic Natural Places. Gland, Switzerland: IUCN. vi + 58. Selicato 2016: Selicato, Francesco. The Concept of Heritage. In: Rotondo F., Selicato F., Marin V., Lopez Galdeano J. (eds.) Cultural Territorial Systems. Springer Geography. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-319-20753-7_2 Sinnyovsky 2011: Sinnyovsky, Dimitar. Geoconservation and the Geological Heritage of Bulgaria. Journal of the Bulgarian Geological Society, year 72, vol. 1–3, 99-110. Thurney 2005: Thurney, Simon. Into the Future. Our Strategy for 2005-2010. In: Conservation Bulletin English Heritage (49), 25 – 26. Retrieved from https://historicengland.org.uk/images-books/publications/conservation-bulletin-49/cb-49/ Tengberg et al. 2012: Tengberg, Anna, Fredholm, Susanne, Eliasson, Ingegard, Knez, Igor, Saltzman, Katarina and Ola Wetterberg. Cultural Ecosystem Services Provided by Landscapes: Assessment of Heritage Values and Identity, Ecosystem Services, 2012, http://dx.doi.org/10.1016/j.ecoser.2012.07.006. Сайтове: CEU 2019: Central European University. The Concept and History of Cultural Heritage. Avilable at: https://medievalstudies.ceu.edu/concept-and-history-cultural-heritage Cultural Heritage Act, 2009 adopted Official Journal No.19/13.03.2009, amend. OJ. 17/26. 02. 2021 https://en.unesco.org/sites/default/files/bulgaria World Heritage Convention, 1972. UNESCO World Heritage website: http://whc.unesco.org/