(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Очакванията към специалистите по опазване са да имат готов и (по възможност) един категорично валиден истинен отговор за всяка ситуация. Оттук и неписаната увереност в „изпитаните” конвенционални консервационни подходи. Какво става обаче, когато те не са приложими? Чрез една история от кухнята на професионалния работен процес, статията изтласква границите на конвенционалното опазване към едно креативно опазване, вдъхновено от същността и предизвикателствата на праисторическа Селищна могила „Юнаците”. Разискват се едни по-различни представи за автентичност и промяна, за обратимост и загуба, за прагматизъм и смисъл, дори за предизвикване на гравитацията. Очертана е значимостта на креативността в сферата на опазването. Всичко това в името на едно мотивирано равновесие между допустима намеса, защита, представяне, възприятия и (все пак) физическа реализуемост. Библиография: Primary sources: Aslan, Zaki. "Protective Structures for the Conservation and Presentation of Archaeological Sites." Journal of Conservation and Museum Studies, 3, 1997, pp. 16–20. Aslan, Zaki, Sarah Court, Jeanne Marie Teutonico, and Jane Thompson. Protective Shelters for Archaeological Sites: proceedings of a symposium (Herculaneum, Italy, 23–27 September 2013). The British School at Rome, 2018. Caple, Chis. Conservation Skills: Judgement, Method, and Decision Making. Routledge, 2000. Cosgrove, Denis. "Should We Take It All So Seriously? Culture, Conservation and Meaning in the Contemporary World." Durability and Change. The Science, Responsibility and Cost of Sustaining Cultural Heritage, edited by W. E. Krumbein, P. Brimblecombe, D. E. Cosgrove, and S. Staniforth, John Wiley, 1994, pp. 259-266. Lowenthal, David. Possessed by the Past. The Heritage Crusade and the Spoils of History. The Free Press, 1996. The Nara Document on Authenticity, ICOMOS.. 1994, www.icomos.org/charters/nara-e.pdf. Oddy, Andrew and Sara Carroll, editors. Reversibility – Does It Exist? British Museum, Occasional paper, Number 135, 1999. Stovel, Herb. "Origins and Influence of the Nara Document on Authenticity." APT Bulletin, vol. 39, no. 2/3, 2008, pp. 9-17. Viñas, Salvador Muños. Contemporary Theory of Conservation. Elsevier Ltd., 2005. Viñas, Salvador Muños. On the Ethics of Cultural Heritage Conservation. Archetype Publications, 2020. Secondary sources: Бояджиев, Явор, Бояджиев Камен. "Селищна могила Юнаците". Регионален исторически музей – Пазарджик, 2019. Катинчаров Р.В., Мерперт Н.Я., Титов В.С., Мацанова В.Х., Абилова Д.И. "Селищна могила при село Юнаците (Пазарджишко), Том I ШШ, История на проучванията, Обща стратиграфия, Пласт А". Агато, София, 1995. Boyadzhiev, Yavor, Kamen Boyadzhiev, Lennart Brandtstätter, and Raiko Krauß. "Chronological Modelling of the Chalcolithic Settlement Layers at Tell Yunatsite, Southern Bulgaria." Documenta Praehistorica, vol. 48, 2021, pp. 2–25. Terzijska-Ignatova, Stoilka. "Late Chalcolithic Zoomorphs from Tell Yunatsite." Prehistoric Trace, edited by Vassil Nikolov, Krum Băčvarov, and Peter Kalchev, Stara Zagora, 2004, pp. 383–390.