(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията прави паралел между имената на столичните улиците и съответните промени при градската топонимия в контекста на значимите политически промени в Югоизточна Европа в периода непосредствено след падането на Берлинската стена през 1989 г. Изложението се фокусира върху имената на улиците в три от столиците на региона, а именно София, Белград и Букурещ. Сравнението има за цел да анализира динамиката в отношението към историческите фигури и събития и съответно дава отговори доколко се променят разбиранията кои са наследствата, достойни за възпоменание в трите различни контекста. Библиография: ЦДА, ДА-София, ф. 65, оп. 15, а.е. 469, 67-88, 105-106. ЦДА, ДА-София, ф. 65, оп. 15, а.е. 469, 99-101. ЦДА, ДА-София, ф. 65, оп. 15, а.е. 472. ЦДА, ДА-София, ф. 65, оп. 15, а.е. 477. ЦДА, ДА-София, ф. 65, оп. 15, а.е. 478. ЦДА, ДА-София, ф. 65, оп. 15, а.е. 625, 13-17. ЦДА, ДА-София, ф. 65, оп. 15, а.е. 626. ЦДА, ДА-София, ф. 65, оп. 15, а.е. 628, 147-148. Light, Duncan (2004). Street Names in Bucharest, 1990–1997: Exploring the Modern Historical Geographies of Post-socialist Change. - Journal of Historical Geography, No. 30, 154-172. Light, Duncan, Young, Craig (2014). Habit, Memory, and the Persistence of Socialist-Era Street Names in Postsocialist Bucharest, Romania. - Annals of the Association of American Geographers, No.3, 668-685. Radović, Srđan (2008). From Center to Periphery and Vice Versa: The Politics of Toponyms in the Transitional Capital. - Гласник Етнографског института САНУ, No. 2, 53-74.