(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията посветена на традиционните женски дейности предене, тъкане и везане. Техните основни характеристики и важността им във времената, когато благодарение на владеенето им жената е осигурявала нужните за облеклото и дома тъкани, се разглеждат като основание за припознаването им като културно наследство днес. Проследява се различното им остойностяване през годините. Отбелязва се валоризирането на артефактите като движимо културно наследство и на уменията като нематериално културно наследство. Внимание се отделя и на културните политики за тяхното опазване, както и на различните актьори и институции, ангажирани с тяхното прилагане. Библиография: Дечев, Стефан, Николай Вуков. От калпака до цървулите: как се създава българската национална носия. In: търсене на българското: мрежи на национална интимност (XIX–XXI век). София, 159-254. Иванова, Миглена. Орнаментиката „огледалото“ на идеите и практиките за експониране на Първото пловдивско изложение. – Български фолклор, No. 4, 26-43. Маркова, Мира. Панславизмът, Първата руска етнографска изложба и мястото на българите в нея. – Анамнеза, No 1-2, 78-99. Мишкова, Иглика. Народният етнографски музей – мисия, експозиция и публика (От обособяването като самостоятелен музей до края на Втората световна война). In: Изследвания на културната памет, културното наследство и идентичности. София, 235-268. Недков, Симеон. Музеи и музеология. София. Ненова, Стела. Общности и читалищна институция в съхранението на нематериалното културно наследство – нормативни документи и практики. – Български фолклор, No. 1, 32-49. Ненова, Стела. Опазването на културното наследство в читалищата през ХХ и ХХІ в. – законодателни документи и практики. In: Опазване на културното наследство – анализи, документи, практики. Сборник материали от научна конференция „Опазване на културното наследство – анализи, документи, практики“. София, 203-224. Сантова, Мила. Препоръка за опазване на фолклора. – Български фолклор, No. 3, 110-114. Сантова, Мила. Да уловиш неуловимото. Нематериално културно наследство. София. Станоева, Ива. За обучението в женски дейности в традиционната култура и в съвременността. – Български фолклор, No. 1, 43-52. Станоева, Ива. Предачка. In: Митология на човешкото тяло. Антропологичен речник. София, 380-392. Станоева, Ива. Тъкачка. In: Митология на човешкото тяло. Антропологичен речник. София, 401-413. Станоева, Ива. Везбарка. In: Митология на човешкото тяло. Антропологичен речник. София, 335-344. Станоева, Ива. Читалищата и нематериалното културно наследство – откриване на нови полета. In: Нематериално културно наследство. Актуални проблеми. София, 153-165. Тодоров, Делчо. Българската етнография през Възраждането. София.