(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Авторът на статията разглежда сравнителен план интерпретацията на Покръстването на българите в коментари към жития на светци от първите томове на бароковата агиографска поредица Acta sanctorum в контекста на първите опити за реконструиране на история на Църквата. Основна цел е да се очертае напредъкът в посока на критическа научна мисъл, приложена за изследване на изворите за покръстването на българите и позволяваща да се реконструира достоверен исторически разказ и приемлива като цяло хронология на събитията в първоначалния етап на хуманитарните научни изследвания Европа. Библиография: Андреева, Н. (2004). Покръстването на българите в немски пиеси от XVIII–XIX в. Велико Търново. Божилов, И. (2017). История на средновековна България. Т. I. Варварска България. София. Влаевска, А. (2010). Образът на княз Борис-Михаил в католическата историография IX–XVII в. (от Регинон, абат на Прюм, до кардинал Цезар Бароний). – Fundamenta Europaea, 5, 47-64. Гюзелев, В. (2006). Покръстване и християнизация на българите. София. Заимова, Р. (1988). Някои италиански автори от XV в. за българската история. В: Сборник България, Италия и Балканите. Обществено-исторически и културно-естетически взаимоотношения, XV–XX в. София, 68–78. Заимова, Р. (1992). Българската тема в западноевропейската книжнина, XV–XVII век. София. Заимова, Р. (2011). Хан/кан Тервел – между традицията и модерността. В: Балканите. Модернизация, идентичности, идеи. Сборник в чест на 70-год. на проф. Надя Данова. София, 616–635. Николов, А. (1992). Българската тема в Аналите на Бароний. В: Католическата духовна култура и нейното присъствие и влияние в България. София, 115–122. Berkoff, G. B. (1988/1989). The History of Christian Rus’ in the ‘Annales Ecclesiastici’ of Caesar Baronius, Harvard Ukrainian Studies, Vol. 12/13, 551-575. Conte, G. B. (1996). The Rhetoric of Imitation: Genre and Poetic Memory in Virgil and Other Latin Poets. Ed. Cjarles Seagal. Ithaca and London. Petavius, D. (1636). Rationarium temporum, in partes duas, libros decem tributum, in quo aetatum omnium sacra profanaque historia chronologicis probationibus munita summatim traditur. Parisiis: Sumptibus S. Cramoisy. Picchio, R. (1986). La Bulgaria nella storia ecclesiaetica del Baronie. In: Per Valdo Zilli. (Annali del Dipartimento di Studi dell’Europa Orientale (Napoli). Sezione storico-sociale, 4-5, 1982-1983), Roma, 41-52. Pullapilly, C. K. (1975). Caesar Baronius. Counter-reformation Historian. Notre Dame, Indiana.