(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Това изследване има за цел да установи и оцени съществуването на Wellness в началния етап на основната образователна степен, в рамките на училищното физическо възпитание. Методи: Извършен е бенчмаркинг на показателите, който позволява хармонизиране и индивидуализиране на разликите в двигателния потенциал между събраните данни от началото и края. Установено е присъствието на Wellness култура в българското основно училище. Резултати: показателите, носещи информация за изследваната двигателна активност от експеримента, са открити следните резултати: и в двата теста 1 и 2 коефициентът на асиметрия е с отрицателен знак, средната аритметична е по-малка от модата и медианата. Дискусия: коефициентът на корелация на Спиърман (0,992) е много висок и гарантира взаимозависимостта. Заключение: изследването показва по-високи оценки в тест 2, в края на изследвания период. Библиография: Веселинов 2021: Веселинов, Димитър. Диалогът в образованието, Десети международен есенен научно-образователен форум, Диалогът в образованието – съвременност и перспективи, 11-16. Димитрова и кол. 2018: Димитрова Бистра, Минчо Поломенов, Весела Тренева, Ирина Нешева, Весела Иванова, Димитър Трендафилов. Социална значимост на уелнес (wellness) културата: сравнителен анализ по данни от научни изследвания на Галъп интернешънъл (Gallup International). Монография. Изд. Авангард, София първо издание, 78-92. Димитрова и кол. 2021: Димитрова, Бистра, Николай Изов, Величка Александрова, Румен Йосифов, Даринка Игнатова, Димитър Трендафилов, Васил Петров, Гергана Василева. Smart когнитивен инструментариум. Външна оценка на професионални компетенции за кадри в Нишов туризъм. НСА Прес: София, 47-72. Костов 2013: Костов, Кирил. Научното изследване във физическото възпитание, спорта и кинезитерапията (теоретико-приложни аспекти), Благоевград, 27-36. Костов и кол. 2005: Костов, Кирил, Стоян, Иванов, Веселин Маргаритов, Боянка Боева. Книга за учителя по физическо възпитание и спорт, изд. Просвета, София. Момчилова 2011: Момчилова Антоанета. Интерактивни методи на общуване в обучението по физическо възпитание и спорт – фактор за двигателното развитие на подрастващите. Научни трудове на Русенския университет, том 50, серия 8.2., 23-29. Николов 2011: Николов, Георги. Статистика. ВУЗФ, София, 23-30. Попов 2003: Попов, Никола. Личности. Мотивация. Спорт НСА-ПРЕС, том 1, София. Dimitrova 2020: Dimitrova, Bistra. Relationships Between Education and Innovations in the Recreational Industry in Bulgaria. Trakia Journal of Sciences, 18 (2), 143-149. Dimitrova 2019: Dimitrova, Bistra. Quality Assessment about Standards for Wellness Services and Certified Skills of Specialized Staff. Trakia Journal of Sciences, 17 (2), 143-149. Donev et al. 2019: Donev Jordan, Stoyan Andonov, Stefka Djobova, Jordan Jordanov Donev, Oleg Hristov, Ivelina Kirilova, Stoyan Bahchevanski, Rumen Iossifov, Velichka Aleksandrova, Bogomil Angelov, Nataliq Stoyanova. Comparative study of measuring physical activity among sport students. Original scientific paper. Conference: International scientific congress ‘Applied sports sciences. Balkan scientific congress of physical education, sports and health’, 15 – 16 November 2019, Sofia, Bulgaria. Proceeding book, 369-374. Ignatova, Iliev 2020: Ignatova, Darinka & Alexandar Iliev. Motor Qualities and Their Influence on the Children’s Development. International Scientific Journal: Smart Innovations in Recreational, Wellness Industry and Niche Tourism, 2, (1-2), 16-44. Ivanova 2019: Ivanova Vessela. Influence of Gymnastic Exercises in the Water Environment. International Scientific Journal: Smart Innovations in Recreational, Wellness Industry and Niche Tourism, 1 (1), 53-56. Konchev 2019: Konchev Mihail. Big Data, Neural Network and Predictive Analytics: Application in the Field of Sport. International Scientific Congress ‘Applied Sports Sciences’ and Balkan scientific congress ‘Physical Education, Sports, Health’ in Sofia, Bulgaria, 2019, 393-397. Nesheva 2019: Nesheva Irina. Study of Results Between Initial and Final Specific Tests in Women with Normal Pregnancy. Trakia Journal of Sciences. No 17 (2), 135-142. Nesheva 2020: Nesheva Irina. InformationSystem for Inclusion of Women with Normal Pregnancy in Gymnastics Program. ‘Smart Innovations on the Recreative & Wellness Industries and Niche tourism’, Sofia, No 2 (1), 33-39. Trendafilov, Dimitrova 2013: Trendafilov, Dimitar, Bistra Dimitrova. Aqua Spinning as Anti stress Health Prevention. Sport Mont, Vol. XI (37-38-39), 467-473.