(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията насочва вниманието към осмисляне на наследството в областта на ароматерапевтичните практики в различни направления като наличие на диворастящи по нашите земи лечебни, маслодайни растения; емпирично познание и културата на нелитературното общество; народна медицина; производство на етерични масла, българската наука и перспективите за развитието на уелнес образованието. Посочени са някои методи за приложение и особености на етеричните масла. Направен е анализ на дигиталното представяне на ароматерапевтични практики в сертифицирани СПА и уелнес центрове. Библиография: Атанасова-Спасова 1962: Атанасова-Спасова, М. Етерични масла. София. Гърнев 2020: Гърнев, Николай. Книга на фамилния бизнес в България. София. Денкова, Денков 1999: Денкова, Румяна, Денков, Веселин. Наръчник по аромототерапия. София. Димитрова и кол. 2021: Димитрова, Бистра, Николай Изов, Величка Александрова, Румен Йосифов, Даринка Игнатова, Димитър Трендафилов, Васил Петров, Гергана Василева. Smart когнитивен инструментариум. Външна оценка на професионални компетенции за кадри в Нишов туризъм. София. Иванов 2018: Иванов, Иван. Лечебните свойства на растенията. София. Петровски, Стоянов 2005: Петровски, Светослав, Стоянов, Ставри. Етерични масла и приложението им в медицината и промишлеността. София. Проданова-Стефанова 2021: Проданова-Стефанова, Ваня. Изследвания върху свойствата на българските етерични масла. Ямбол. Стоянова, Георгиев, Атанасова 2007: Стоянова, Албена, Георгиев, Атанасова, Теодора, Ръководство за лабораторни упражнения по Технология на етеричните масла, Пловдив. Фол 2009: Фол, Александър. Тракийската култура. Казано и премълчано. София. Чернева-Георгиева 2017: Чернева-Георгиева, Джени Биоразнообразие и приложение на лекарствените растения от Северно-Черноморските влажни зони в етноботаниката. Варна. Шнитер 2001: Шнитер, Мария. Молитва и магия. София. Dimitrova, Nesheva 2021: Dimitrova, Bistra, Nesheva, Irina. Research to Improve Health Care for Women with Normal Pregnancy Applying Recreational Wellness Activity. Trakia Journal of Sciences. Supplement, Vol. 19, 684-690. Donev et al. 2019: Donev Jordan, Stoyan Andonov, Stefka Djobova, Jordan Jordanov Donev, Oleg Hristov, Ivelina Kirilova, Stoyan Bahchevanski, Rumen Iossifov, Velichka Aleksandrova, Bogomil Angelov, Natali, Stoyanova. Comparative Study of Measuring Physical Activity among Sport Students. Proceeding book, 369-374.