(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Екатерина Василева (1850, Плоещ, Румъния – 1926, Париж, Франция) е книжовник, принадлежаща на две национални традиции – румънската и българската. Активно участва в културната дейност на българската диаспора в Румъния, заедно със съпруга си Михаил Василев са сред учредителите на Българското книжовно дружество в Браила. За българската публика творчеството ѝ до голяма степен остава непознато, тъй като тя пише на румънски и френски. Авторка е на поеми, стихотворения и няколко дописки. Оставя и една мемоарна книга, написана на френски език и издадена в Париж през 1923 г. Почти сто години по-късно сега спомените й за първи път излизат в пълен превод на български. За пръв път се публикува и преводът от румънски на стихотворенията, включени в тях, които разкриват нови страни от светоусещането на авторката: тъга по родината, скръб по рано починалия съпруг, дори една философско-религиозна нагласа. Библиография: Александрова 2012: Александрова, Надежда. Робини, кукли и человеци. Представи за жените във възрожденската публицистика и в прозата на Любен Каравелов. София, 83-87. Александрова 2019: Александрова, Надежда. Билингвизмът и българските авторки от 19 век: Рахил Душанова, Екатерина Василева, Богдана Хитева. – Литературна мисъл, N 3, 57-72. Бойчева 1978: Бойчева, Кана. Актрисите в емигрантския театър на Д. Войников. – Театър, N 11, 43-45. Бойчева 1981: Бойчева, Кана. Екатерина Василева. – Родна реч, N 2, 51-53. Бойчева 2011: Бойчева, Кана. Жени в сянката на известни мъже. София, 44-51. Жечев 1970: Жечев, Николай. Браила и българското културно-национално възраждане. София, 110-111, 170-171, 180. Иванчева 1992: Иванчева, Ирен. Първите български поетеси. – Българска книга, N 7, 42-46. Иванчева 1995: Иванчева, Ирен. Брегове на чувството. Гласове на жени в българската поезия. София, 16. Каракостов 1973: Каракостов, Стефан. Българският възрожденски театър на освободителната борба 1858–1878. София, 491-496. Малинова 2012: Малинова, Людмила. Първи предосвобожденски опити на българката в книжовността и поезията. – Везни, N 3, 46-61. Минчев 1957: Минчев, Димитър. Неизвестни страници за театралната дейност на Добри Войников и Димитър Великсин. – Театър, Х, 1957, N 11, 69-72. Минчев 1957: Минчев, Димитър. Неизвестно стихотворение за Хаджи Димитър на румънски език. – Вечерни новини, N 2165, 5 август 1958, с. 4. Паскалева 1964: Паскалева, Вирджиния. Българката през Възраждането. София, 101-102, 146, 234, 245. Сюпюр 1982: Сюпюр, Елена. Българската емигрантска интелигенция в Румъния през ХІХ век. София, 133-134, 157, 224.