(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Настоящото изследване е ориентирано към проучването на ранносредновековните хладни клинови оръжия (мечове, саби и бойни ножове) на Балканите според информацията, която черпим от художествените извори (миниатюри от ръкописи, скулптурни релефи, гравюри върху археологически находки, изображения върху паметници на ювелирното изкуство, торевтиката и др.). Особено внимание се обръща и на проблемите, свързани с актуалността на въоръжението, представено в ранносредновековните художествени паметници. Също така се повдига въпросът за реалистичността на изобразените оръжия и доколко художествените изображения биха могли да служат като извор за изследването на различните видове и типове въоръжение. Библиография: Извори: Комнина 1972: Комнина, Анна. „Алексиада“. – Гръцки извори за българската история, No. 8, 7-149. Chatzelis, Harris 2017: Chatzelis Georgios, Harris Jonathan. A Tenth-Century Byzantine Military Manual: The Sylloge Tacticorum. New York. McGeer 1994: McGeer, Eric. The Praecepta militaria of the Emperor Nikephoros II Phokas (963-969). In: Sowing the Dragon’s Teeth: Byzantine Warfare in the Tenth Century. Washington, 3-78. Nicolai I papae 1960: Nicolai I papae. ‘Responsa Nicolai I papae ad consulta Bulgarorum’. – Латински извори за българската история, No. 2, 65-125. Porphyrogenitus 1964: Porphyrogenitus, Constantinus. ‘De Ceremoniis aulae Byzantinae’. – Гръцки извори за българската история, No. 5, 220-229. Porphyrogenitus 1964: Porphyrogenitus, Constantinus. ‘De administrando imperio’. – Гръцки извори за българската история, No. 5, 198-220. Zonaras 1968: Zonaras, Joannes. „История“. – Гръцки извори за българската история, No. 7, 149-208. Литература: Бартелеми 2010: Бартелеми, Доминик. Рицарството: От антична Германия до Франция през XII век. София. Бергер, Жубер-Окрог 2017: Бергер, Сара, Каролине Жубер-Окрог. Златното съкровище от Надсентмиклош. В: Национален археологически музей: Каталози. 6. София, 77-161. Бешевлиев 1979: Бешевлиев, Веселин. Първобългарски надписи. София. Божков 1972: Божков, Атанас. Миниатюри от Мадридския ръкопис на Йоан Скилица. София. Вернер 1988: Вернер, Йоаким. Погребалната находка от Малая Перешчепина и Кубрат – хан на българите. София. Георгиев 1986: Георгиев, Павел. Находка от викингско време. – Музеи и паметници на културата, No. 3, 19-23. Георгиев 2008: Георгиев, Павел. Калъп за монетовидни знаци (брактеати) с псевдокуфически надпис от Плиска. В: Юбилеен сборник в чест на 100-годишнината от рождението на д-р Васил Хараланов (1907–2007). Шумен, 353-364. Глебов, Иванов 2007: Глебов, Вячеслав, Алексей Иванов. Кочевническое погребение хазарского времени из могильника Таловый II. В: Средневековые древности Дона: Материалы и исследования по археологии Дона. 2. Москва, Йерусалим, 154-177. Дуйчев 1962: Дуйчев, Иван. Миниатюри на Манасиевата летопис. София. Йотов 2003: Йотов, Валери. Накрайници от групата „германски четириног звяр“ в „животинския стил на Балтийско море“. – Плиска-Преслав, No. 9, 132-135. Йотов 2004: Йотов, Валери. Въоръжението и снаряжението от българското Средновековие (VII–XI век). София. Йотов 2014: Йотов, Валери. Византийският меч (VII–XI век). В: Цар Самуил (+ 1014) в битка за България. София, 91-103. Йотов 2015: Йотов, Валери. Предпазител на меч от Плиска. - Плиска-Преслав, No. 11, 233-241. Златарски 1970: Златарски, Васил. История на българската държава през средните векове. История на Първото българско царство. Епоха на хуно-българското надмощие (679 – 852). 1(1). София. Колиас 2012: Колиас, Таксиархис. Византийски оръжия. Велико Търново. Миков 2010: Миков, Румен. Ромфеята от Кабиле в контекста на проблемите, свързани с датирането на оръжията от тази категория. Разпространение и производство. – Stephanos Archaeologicos: В: Honorem Professoris Stephcae Angelova. Studia Archaeologica Universitatis Serdicensis, No. 5, 207-227. Минаева 2013: Минаева, Оксана. Викингски находки на Балканите: Функция, семантика, стилова интерпретация. София. Минаева, Холмквист 2012: Минаева, Оксана, Лена Холмквист. Български паралели на източните находки на металопластиката от Бирка. Пловдив. Овчаров 1982: Овчаров, Димитър. Български средновековни рисунки – графити. София. Петров, Гюзелев 1978: Петров, Петър, Васил Гюзелев. Христоматия по история на България. 1. София. Примов 1981: Примов, Борислав. Укрепване и териториално разширение на Българската държава през първата половина на IX век. В: История на България, 2, София, 130-160. Рабовянов 2013: Рабовянов, Деян. Средновековни предпазители за меч от България. – Приноси към българската археология, No. 7, 99-114. Anker 1998: Anker, Ellen. What Life Was Like. Amid Splendor and Intrigue: Byzantine Empire AD 330-1453. Virginia. Bagautdinov, Bogačev, Zubov 1998: Bagautdinov, Riza, Aleksey Bogačev, Sergey Zubov. Праболгары на Средней Волге. Samara. Hoffmeyer 1966: Hoffmeyer, Ada. Military Equipment in the Byzantine Manuscript of Scylitzes in Biblioteca Nacional de Madrid. – Gladius, No. 5, 1-194. Kamburov 2021: Kamburov, Samuil. Early Medieval Weapons for Close Combat of North European Origin Found within Present-day Bulgarian Territory. – Bulgarian e-Journal of Archaeology Supplements, No. 8, 89-116. Kolias 1988: Kolias, Taxiarchis. Byzantiniche Waffen: Ein Beitrag zur byzantinischen Waffenkunde von den Anfängen bis zur lateinischen Eroberung. Wien. Oakeshott 1960: Oakeshott, Ewart. The Archaeology of Weapons: Arms and Armour from Prehistory to the Age of Chivalry. Woodbridge. Popov 2016: Popov, Stoyan. Early mediaeval sword and sword-pommels from North-Eastern Bulgaria. – Русский сборник, No. 8(1), 109-112. Rabovyanov 2011: Rabovyanov, Deyan. Early Medieval sword guards from Bulgaria. – Archaeologia Bulgarica, No. 15(2), 73-86. Stanilov, Komatarova-Balinova 2018: Stanilov, Stanislav, Evgeniya Komatarova-Balinova. Ein Beinamulett aus den Ruinen der römischen Stadt Augusta. In: Sonderdruk Monographien des RGZM, Band 150. Mainz, 375-392. Sybel 1909: Sybel, Ludwig von. Christliche Antike: Einführung in die altchristliche Kunst: Plastik, Architektur und Malerei. 2. Marburg. Yotov 2003: Yotov, Valeri. The Vikings on the Balkans. Varna. Yotov 2008: Yotov, Valeri. The Vikings on the Balkans (10th–11th centuries). Strategic and tactical changes. New archaeological data on the weaponry. – Arhaeologia Baltica, No. 8, 321-327. Yotov 2011: Yotov, Valeri. Byzantine Time Swords (10th -11th Centuries) in Romania. - Studia Universitatis Cibiniensis (Series Historica), No. 8(1), 35-45. Yotov 2018: Yotov, Valeri. Data about northmen`s presence in the Lower Danube area. – Studia Romana et Mediaevalia Europaensia, No. 13, 467-484. Yotov, Valeriev, Totev 2018: Yotov, Valeri, Yoto Valeriev, Boyan Totev. Traces of Scandinavian Warriors’ Presence on the Balkans. – Acta Musei Varnaensis, No. 10(1), 103-122. Електронни ресурси: Рыжеволосый Рустам – мифический герой Шахнаме – https://caa-network.org/archives/17549 Europeana – https://www.europeana.eu/en/item/22/_21525 Europeana – https://www.europeana.eu/en/item/22/_21524 Kellett 2013: Kellett, Rachel. Royal armories MS I.33: The judicial combat and the art of fencing in thirteenth- and fourteenth- century German literature – http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1179/0078719112Z.0000000003