(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Писмените извори и интердисциплинарните изследвания предоставят доказателства за съществуването на особености в диетата на древното тракийско общество, включващи въздържанието за ограничен период от време или пълната забрана за консумация на отделни категории храни. В дадени случаи документираните хранителни табута чертаят граница между обикновеното население и малки изолирани групи, които имат привилегията да се хранят различно. Съществуващите специални диетични режими у траките и техните съседи – гърци и скити, биха могли да бъдат разгледани дори като етноразграничителен маркер за отделните народи от Балканите. Библиография: Байраков 2014: Байраков, Димитър. Планински светилища в Южна Тракия. PhD Dissertation, Faculty of History, Sofia University ‘St. Kliment Ohridski’. София. Гълъбова, Атанасова 2018: Гълъбова, Борислава, Надежда Атанасова. Антропологичен анализ на костни останки, открити в археологически обекти от България. Разкопки 2015 г. – Интердисциплинарни изследвания, No. 25, 5-38. Георгиева 1999: Георгиева, Румяна. Храна и хранене (края на ІІ-І хил.пр.н.е.). В: Етнология на траките (съст. Румяна Георгиева, Тошо Спиридонов, Мария Рехо). София, 71-111. Георгиева 2005:Георгиева, Румяна. Каничка от Карнобат с изображения на тракийски воин. – Археология, No. 1/4, 32-40. Йорданов, Чолаков 2005: Йорданов, Йордан, Славчо Чолаков. Антропологично проучване на некрополите от желязната епоха в Исперихска община. В: Хелис IV. Изследвания, резултати и проблеми в „Сборяново“ (съст. Диана Гергова). София, 108-123. Катинчарова 2003: Катинчарова, Даниела. Гроб на войн от елинистическата епоха при Црънча. – Археология, No. 44/4, 5-13. Попов 1989: Попов, Димитър. Залмоксис. Религия и общество на траките. София. Рибаров, Боев 1997: Рибаров, Георги, Златозар Боев. Костни останки от диви и домашни животни от праисторическото селище „Телиш-Редутите“ при с. Телиш (Плевенско). – Historia naturalis bulgarica, No. 7, 61-70. Ailincăi 2016: Ailincăi, Sorin-Cristian. Before the Greeks. The Early Iron Age in Dobrudja. In: Prehistoric settlements: social, economic and cultural aspects. Seven studies in the Carpathian area (eds. Florin Gogâltan, Cristina Cordoş). Cluj-Napoca, 201-236. Bartosiewicz 2009: Bartosiewicz, Lászly. A Lion’s Share of Attention: Archaeozoology and the historical record. – Acta Archaeologica, No. 60/1, 275-289. Bianucci, Landini 2007: Bianucci, Giovanni, Walter Landini. Cetacea: An Historical Overview. In: Reproductive Biology and Phylogeny of Cetacea. Whales, Dolphins and Porpoises (ed. Debra Lee Miller). Enfield, NH, 1-33. Davies 1971: Davies, Robert William. The Roman Military Diet. – Britannia, No. 2, 122-142. Dimitrova 2021: Dimitrova, Diana. Zhaba Mogila Cult Complex Near the Town of Strelcha. In: Cinnabar – the Royal Colour in Thracian and Roman Cultures in the Bulgarian Lands (eds. Valeria Fol, Ruja Popova, Rossitsa Manova). Sofia, 126-131. Ekroth 2007: Ekroth, Gunnel. Meat in Ancient Greece: Sacrificial, Sacred or Secular. – Food & History, No. 5/1, 249-272. Finke 2013: Finke, Roger. Origins and Consequences of Religious Restrictions: A Global Overview. – Sociology of Religion, No. 74/3, 297-313. Fol 2020: Fol, Valeria. Thracian Secret Societies. Sofia. Franko, Moore, O’Bryhim, Olson 2001: Franko, George Fredric, Timothy J. Moore, Shawn O’Bryhim, S. Douglas Olson. ‘ACHARNIANS’. In: Greek and Roman Comedy: Translations and Interpretations of Four Representative Plays (ed. Shawn O’Bryhim). Austin, University of Texas Press, 36-82. Haimovici 2003: Haimovici, Sergiu. The Study of the Archaeozoological Remains from Cogealac (Constanţa County) Belonging to the Helenistic Period – Studia Antiqua et Archaeologica, No. 9, 253-260. Jotischky 2011: Jotischky, Andrew. A Hermit’s Cookbook: Monks, Food and Fasting in the Middle Ages. London & New York. Kisyov 2021: Kisyov, Kostadin. Necropolis near Chernozem Village, Plovdiv Region Tumulus No. 1. In: Cinnabar – the Royal Colour in Thracian and Roman Cultures in the Bulgarian Lands (eds. Valeria Fol, Ruja Popova, Rossitsa Manova). Sofia, 42-51. Popova 2021: Popova, Ruja. Tholos Tomb below the Tyulbeto Tumulus Kazanlak. In: Cinnabar – the Royal Colour in Thracian and Roman Cultures in the Bulgarian Lands (eds. Valeria Fol, Ruja Popova, Rossitsa Manova). Sofia, 52-61. Ribarov 1991: Ribarov, Georgi. The Osteological Material from Sunken settlement at Ourdoviza. – Actes du symposium International ‘Thracia Pontica’, No. 4, 113-119. Sallares 1991: Sallares, Robert. The Ecology of the Ancient Greek World. Ithaca, New York, Cornell University Press. Venedikov 1977: Venedikov, Ivan. The Archaeological Wealth of Ancient Thrace. – The Metropolitan Museum of Art Bulletin, No. 35/1, 7-71.