(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията разглежда нарастващото влияние на неправителствените организации (НПО) и включването им в различни активности на международно, европейско и национално ниво. Все по-често НПО-та са важен фактор в законодателните процеси, във взимането на решения, както и/или участват активно в инициативи в сферата на културното наследство. По-специално се разглежда тяхната роля в неформалното образование като алтернативна форма на обучение, свързана с опазването на нематериалното културно наследство. Представят се добри практики и партньорства на различни културни институции и НПО-та от България и чужбина. Библиография: Иванова 2013: Иванова, Миглена. Нематериано наследство и общоевропейски културни политики. – Български фолклор, No. 1, 7-15. Ненова 2021: Ненова, Стела. Опазване на културното наследство в читалищата през XX и XXI в. - Законодателни документи и практики. - Опазване на културното наследство - анализи, документи, практики. София. Интернет източници: Славов 2009:59, Славов, Атанас. Участието на неправителствените организации в процесите на вземане на решения. Правен анализ, сравнителен анализ, стратегически документ. София. http://2020.eufunds.bg/bg/0/96/Project/Activities?contractId=yf5K4H%2FCSTE%3D&isHistoric=False Feld 1988:222, Feld, Jordan –in Martens, Kerstin 1999. Тhe role of NGOs in the UNESCO System – Transnational Associations, Issue 2/1999, 68-82. https://uia.org/archive/role-ngos-unesco (28.05.2022) Kotschnig 1957: Kotschnig, Walter. Education, Science and Culture. – Asher, Robert E. (Ed.), The United Nations and Promotion of the General Welfare (Washington: Brooking Institution), 550-80. – Ιn Martens, Kerstin 1999. Тhe Ρole of NGOs in the UNESCO System – In: Transnational Associations, Issue 2/1999, 68-82. https://uia.org/archive/role-ngos-unesco Martens 1999: Martens, Kerstin. Тhe Ρole of NGOs in the UNESCO System. –Transnational Associations, Issue 2/1999, 68-82. https://uia.org/archive/role-ngos-unesco (04.04.2022) http://bcnl.org/analyses/obshtestveni-naglasi-kam-grazhdanskite-organizatsii-202-0.html http://chwb.org/?lang=en http://ciino.ngobg.info/ https://ich.unesco.org/en/ngo-centers-and-institutions-00329#ngos-and-the-2003-convention http://www.heritagevolunteers.eu/EuropeanHeritage http://infopass.eu/cause/images/11_Kodex_dobri_praktiki.pdf https://kab-so.com/archives/15502 https://newspaper.kultura.bg/bg/article/view/23340 https://www.strategy.bg/FileHandler.ashx?fileId=1292 https://www.unesco-centerbg.org/wp-new/wp-content/uploads/2020/02/Narychnik-1-final3.pdf http://staraplanina.meshtrango.com/ https://trainingfactory.biz/polezno-info/neformalno-obrazovanie/ http://bcnl.org/analyses/obshtestveni-naglasi-kam-grazhdanskite-organizatsii-2020.html